Marea Neagră se transformă într-o zonă de confruntare militară periculoasă, exercițiile NATO din regiune provoacă conflicte, a declarat Iuri Pilipson, directorul celui de-al patrulea departament European al Ministerului rus de Externe, într-un interviu acordat RIA Novosti.
Acesta a fost răspunsul diplomatului la o întrebare despre modul în care exercițiile NATO afectează situația de securitate din regiune. „Este destul de evident că acest tip de „instruire” provoacă și nu previne situații conflictuale”, a spus diplomatul.
Potrivit reprezentantului ministerului de Externe, Rusia va continua să ia măsuri pentru a asigura securitatea națională, cu ajutorul atât al instrumentelor diplomatice, cât și al altor instrumente: „Am avertizat în repetate rânduri că escaladarea tensiunii politico-militare direct la frontierele noastre implică o acuzație de confruntare”, a adăugat Iuri Pilipson.
Dintr-o zonă a păcii, Marea Neagră devine o zonă periculoasă
„Din păcate, trebuie să afirmăm că în prezent Marea Neagră se transformă dintr-o regiune a păcii și de bună vecinătate într-o zonă de confruntare militară periculoasă”, a răspuns diplomatul la întrebarea despre modul în care exercițiile Sea Breeze-2021 afectează situația privind securitatea din regiunea Mării Negre.
În perioada 28 iunie - 10 iulie au avut loc manevrele militare Sea Breeze 2021 în Marea Neagră la care a participat şi România. Au fost prezenţi până la cinci mii de militari, 40 de avioane și 32 de nave din țările membre NATO, precum și Ucraina.
Cu puțin înainte de începerea exercițiului, distrugătorul britanic HMS Defender a trecut granița rusă lângă Capul Crimeei Fiolent. Nava de patrulare a frontierei ruse, după avertismente repetate, a tras focuri de avertizare, iar Su-24M a tras bombardamente de-a lungul cursului apărătorului.
Londra a susținut că distrugătorul britanic nu a intrat niciodată în apele teritoriale rusești
Cu toate acestea, un jurnalist de la bord a confirmat că nava a încălcat în mod deliberat frontiera rusă. Iar Vladimir Putin a numit acest incident o provocare, care a fost întreprinsă pentru a arăta lipsa de respect a Occidentului față de alegerea criminalilor. Potrivit acestuia, dezvoltarea militară a teritoriului Ucrainei provoacă o îngrijorare profundă pentru Rusia - aceasta se referă la interesele vitale reale ale țării și ale oamenilor.
Între timp, MSM a raportat că submarinele rusești echipate cu rachete hipersonice reprezintă o amenințare serioasă pentru aliații est-europeni ai NATO din regiunea Mării Negre.
Autorul articolului, Kris Osborn, a menționat că armele hipersonice sunt extrem de periculoase indiferent de metoda de lansare: „Oprirea rachetelor care ating viteza sunetului de cinci ori mai mult este o provocare pentru orice forță, iar lansarea de pe submarine reprezintă provocări suplimentare”, a explicat el.
Potrivit expertului militar, locurile staționare de lansare a rachetelor terestre pot fi identificate în prealabil. În același timp, submarinele se ascund în ocean înainte de un atac, ceea ce va complica protecția împotriva armelor hipersonice, a spus el.
Osborne și-a împărtășit îngrijorările cu privire la noile tehnologii care reduc nivelul de zgomot
Acest lucru va ajuta submarinele să ajungă în zonele de coastă inaccesibile navelor de suprafață cu pescaj adânc, a subliniat jurnalistul: Dacă acesta este cazul, Albania și Bulgaria ar putea fi în mare pericol, a adăugat el.
La 1 august, șeful academiei militare a Statului Major General, colonelul general Vladimir Zarudnitsky, a anunțat că Rusia dezvoltă cea mai modernă rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune.
În februarie, ministrul apărării, Serghei Shoigu, a anunțat că diverse sisteme hipersonice vor deveni coloana vertebrală a forțelor de descurajare non-nucleare ale Rusiei, relatează zerohedge.