Abia ieri s-a împărţit cu adevărat Puterea: posturile din ministere şi deconcentrate. S-au creat mai multe locuri ca să ajungă la toată lumea.
După împărţirea funcţiilor de prefecţi şi subprefecţi, PSD şi PNL au negociat distribuţia posturilor din eşalonul 2 al Guvernului. E vorba de cele peste 60 de funcţii de secretari de stat şi secretari generali ai ministerelor. Ieri, toată ziua, Liviu Dragnea (PSD) şi Relu Fenechiu (PNL) au stat în negocieri, fiind mandataţi să împace, pe cât posibil, cererile tuturor baronilor locali, care fac presiuni să-şi pună oamenii în ministere şi în deconcentrate. Au prioritate cei care au mai fost în Guvern
Liberalii şi social-democraţii au mers pe varianta ministerelor bi-colore, urmând să se afle sub controlul ambelor partide. De regulă, la fiecare minister erau două funcţii de secretar de stat, dar, din cauza solicitărilor care depăşeau numărul posturilor, s-a luat decizia să fie crescut numărul acestora. Ca şi la nivel de miniştri, secretarii de stat au fost selectaţi din rândul liberalilor şi social-democraţilor care au mai deţinut aceste funcţii în anterioarele guvernări PSD şi PNL.
O excepţie este analistul Liviu Voinea, care va fi numit secretar de stat la Finanţe.
Dan Mihalache, recompensat cu SGG
Secretariatul General - "bucătăria" Guvernului Ponta - va fi condusă de Ion Moraru (PSD). El va fi secretar general al Guvernului şi va avea rang de ministru.
Moraru a mai condus SGG în 2009, în guvernul Boc I (PDL-PSD). Între 2000 şi 2004 a fost adjunctul lui Şerban Mihăilescu la SGG în Guvernul Năstase. Moraru îl va avea ca secretar general adunct pe Dan Mihalache, consilier al lui Crin Antonescu şi secretar general adjunct al PNL. Premierul Victor Ponta a semnat ieri numirea în funcţia de secretar de stat la SGG şi a lui Andrei Rizoiu. Acesta este un vechi colaborator al lui Ponta încă de pe vremea când actualul premier era Şeful Corpului de Control al Guvernului Năstase.
La Transporturi, minister condus de liberalul Ovidu Silaghi, premierul Ponta a schimbat deja secretarii de stat. După ce i-a demis ieri pe Eusebiu Pistru şi Alexandru Ion Coita, premierul i-a numit pe Septimiu Buzaşu şi Valentin Preda, care au mai activat ca secretari de stat la Transporturi în Guvernul Tăriceanu, sub Ludovic Orban.
Revin oameni din Guvernul Boc I
La Ministerul Muncii, condus de Mariana Câmpeanu (PNL), vor fi numiţi ca secretari de stat Alexandru Petru Frătean (PSD) şi Denisa Oana Pătraşcu (PNL). Frătean este preşedintele PSD Mureş şi a mai fost secretar de stat la Muncă în 2009, guvernul Boc I (PDL-PSD). Denisa Pătraşcu a fost secretar de stat la Muncă în guvernul Tăriceanu, mai precis înte 2007 şi 2008, în mandatul ministrului Paul Păcuraru.
La Ministerul Afacerilor Europene, condus de independentul Leonard Orban, USL a stabilit ca un secretar de stat să provină de la PSD, iar celălalt de la PNL. "Ce este foarte important e că aceia care vor deveni secretari de stat să fie în primul rând specialişti foarte buni în domeniul gestiunii fondurilor comunitare, asta e înţelegerea pe care o avem şi va fi materializată", a declarat Leonard Orban. Năstase: "Toţi vor posturi de control" Adrian Năstase a constatat că în România puţini sunt cei care vor să muncească propriu-zis: "Am avut o revelaţie. În România, posturile cele mai dorite sunt posturile de control. Am vorbit cu multă lume în aceste zile. Cei mai mulţi dintre ei îşi doreau să lucreze la ANAF, la Garda financiară, la control la agricultură, la Garda de mediu, la calitatea în construcţii, la controlul vamal, la protecţia consumatorului, la RAR, la poliţia de frontieră, etc. Mulţi vor să vadă cum muncesc alţii. De ce oare?". "Cele mai dorite sunt posturile de control. Mulţi vor să vadă cum muncesc alţii. De ce oare?" Adrian Năstase, lider PSD USL ratează "prăjiturile" Romgaz şi Transgaz
Cei doi noi secretari de stat de la Transporturi, Septimiu Buzaşu şi Valentin Preda, au mai ocupat aceste funcţii în timpul mandatului lui Ludovic Orban, în Guvernul Tăriceanu. Valentin Preda vine pe filiera Radu Mazăre, căruia i-a fost consilier în ultimii ani. Septimiu Buzaşu, care se va ocupa de autostrăzi şi căi ferate, a fost mai mulţi ani în conducerea CNADNR. Buzaşu are un traseu ciudat, fiind şi consilier local în Bucureşti dar şi viceprimar la Satu Mare.
Achim Irimescu, secretar de stat nominalizat de ministrul Daniel Constantin, este consilier la Delegaţia României pe lângă Comisia Europeană. "Este un specialist desăvârşit", a afirmat Constantin. Achim Irimescu a negociat aspectele agricole ale ţării noastre atât înainte, cât şi după aderarea la Uniunea Europeană. A ajuns la Bruxelles în 1995, în calitate de stagiar.
Miza cea mai mare erau funcţiile de conducere în cele două companii de gaze cu sediul în Mediaş: Romgaz şi Transgaz. PDL instalase aici doi profesionişti neafiliaţi politic, iar în scurt timp va trebui implementat managementul privat. "În cel mult un an acolo o să fie manageri privaţi. Nu prea mai au ce să facă", au declarat surse din interiorul acestei industrii.
Bun şi pentru Ponta: omul care face bugetul României din 1987 rămâne neclintit la locul său
Guvernul Ponta intenţionează să păstreze în Ministerul Finanţelor mai mulţi demnitari numiţi în funcţie în regimul PDL, printre ei fiind secretarul de stat Gheorghe Ghergina. El a mai ocupat aceeaşi funcţie între 2001 şi 2005, în perioada în care premier era Adrian Năstase. Gherghina lucrează în Finanţe din 1987 şi s-a ocupat, în principal, de proiectarea bugetului. Sunt păstraţi doi oameni aduşi de Ungureanu
Un alt demnitar care ar putea să-şi menţină postul este Şerban Pop, recent instalat de premierul Ungureanu la conducerea ANAF. Între 2001 şi 2004, Pop a fost şeful de cabinet al ministrului de Finanţe Mihai Tănăsescu. Guvernul Tăriceanu l-a instalat într-o funcţie de vicepreşedinte al ANAF, în februarie 2008, la recomandarea PSD. Tot în acea perioadă, el a fost trimis în consiliul de administraţie al CEC şi în adunarea generală a acţionarilor la Loteria Română.
Potrivit unor surse din coaliţia majoritară, ar putea să-şi păstreze postul şi secretarul de stat responsabil de Trezorerie, Cristian Sporiş. Şi el a fost numit în funcţie de către guvernul Ungureanu, fiind adus de la Raiffeisen Bank.
Surse din USL susţin că noua putere ar putea numi în Ministerul Finanţelor doi noi secretari de stat: Liviu Voinea (PSD) şi Claudiu Doltu (PNL).
PSD obţine CNAS, unul din trofeele cele mai râvnite
Pentru funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) numele speculat în sistem este cel al medicului Vasile Ciurchea. Acesta a mai condus CNAS în perioada 2007-2008, în Guvernul Tăriceanu. Ciurchea a mai ocupat diverse poziţii de conducere în Ministerul Sănătaţii şi a fost cel care l-a înlocuit din funcţia de şef CNAS pe Cristian Vlădescu, actual şef al comisiei prezidenţiale de Sănătate.
La Ministerul Sănătaţii, singurul secretar de stat care şi-a dat demisia până acum este Cristian Irimia, care se ocupa de Relaţia cu Parlamentul. Cel de-al doilea secretar de stat, Adrian Streinu-Cercel, responsabil de Asistenţa Medicală, este în continuare în funcţie şi foarte posibil va fi menţinut.
O pradă consistentă este disputată şi în Hunedoara, unde se forţează înlăturarea managerilor de la companiile miniere Mintia şi Minvest. Baronul Dan Radu Ruşanu a ordonat deja un control. 4 miliarde de euro este bugetul anual controlat de CNAS, deci PSD îşi poate freca palmele de bucurie