Marea evadare

Un serial care nu se anunta uluitor s-a transformat rapid intr-un fenomen media global.

Criticii care inainte de lansare aplaudau retinut s-au inclinat ulterior in fata popularitatii incredibile inregistrate de „Prison Break”. Jumatate de planeta, aceea cu acces la televizor si internet, a luat foc dupa ce in Statele Unite s-a lansat poate cel mai piratat serial din istorie.

Cealalta jumatate nici nu se pune, caci are alte probleme decat sa faca rost de DVD-uri sau sa caute pe net cele mai noi episoade din aceasta productie. E prea ocupata cu supravietuirea ca sa se gandeasca la nevoile „spirituale”.    

„Prison Break” - Inceputul

Imediat dupa lansare, in 2005, „Prison Break” a ajuns rapid pe motoarele de cautare pe Internet si descarcat saptamanal de mii de oameni. Interesul starnit in State pentru productia realizata de Adelstein-Parouse Prods. in asociere cu 20th Century Fox a trecut rapid granitele si a contaminat si Europa, audienta din tari ca Grecia, Finlanda, Estonia, Franta si Germania declarandu-se absolut fascinata de acest serial.

Pentru Romania, „Prison Break” a fost vanat de Pro TV de multa vreme, dar iata ca abia acum postul din Pache Protopopescu a reusit sa-l ofere telespectatorilor. In SUA, al treilea sezon e programat sa inceapa pe 17 septembrie.

Filmat in Chicago, Dallas, Frisco, Toronto (Canada), dar si intr-o inchisoare reala, Joliet Prison din Illinois, desfiintata insa in 2002, „Prison Break” ofera o scuza usor trasa de par pentru actiune - cine intra intr-o inchisoare ca sa-l scoata de-acolo pe altul? Si ce garantie are ca va ajunge exact unde vrea? Cu toate acestea, o data prins in hora, nu mai ai scapare.

Scenariul te poarta cu abilitate printr-o multime de situatii, atat intre gratiile inchisorii, cat si in afara lor, iti ia rasuflarea si te abandoneaza iar in alt conflict. Sunt atinse teme actuale, precum discriminarea rasiala, iar vartejul e intretinut abil de cei cativa regizori care si-au pus amprenta asupra episoadelor filmate pana acum. Regia, scenariul, dar si jocul actoricesc sunt atuurile categorice ale serialului.

Firul povestii imaginate de echipa de scenaristi incepe sa se rostogoleasca atunci cand Michael Scofield, interpretat de actorul Wentworth Miller, insceneaza jaful unei banci pentru a ajunge in inchisoarea in care e tinut fratele sau mai mare, Lincoln Burrows (Dominic Purcell). In ciuda protestelor avocatei sale, Veronica (Robin Tunney), Michael e condamnat la cinci ani de inchisoare. In pregatirea misiunii de salvare a amandurora, Michael are avantajul ca a luat parte la proiectarea inchisorii.

Plan tatuat pe corp

Pentru ca totul sa iasa bine, Scofield si-a tatuat pe corp planul codat al inchisorii si, implicit, al evadarii, si foloseste o pasare origami din hartie pentru a identifica secretele cladirii.

Spre deosebire de alte seriale care mizeaza pe distributie, incercand sa dea lovitura asigurandu-si nume unul si unul, „Prison Break” si-a pus sperantele in scenariu, extrem de alert, si mai putin in sonoritatea actorilor. Wentworth Miller si Dominic Purcell sunt secondati remarcabil de William Fichtner, Sarah Wayne Callies, Amaury Nolasco, Paul Adelstein, Peter Stormare, Robin Tunney si Stacy Keach. Proiectul initial al filmului includea numai 13 episoade, insa succesul cunoscut in toata lumea i-a determinat pe producatori sa continue filmarile.