Încă nu se știe exact care este rolul jucat de persoanele fără simptome în această pandemie.
Miljana Grbic, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății în România, a vorbit despre mai multe aspecte ale pandemiei de coronaviurs. Una dintre problemele care ridică încă semne de întrebare vizează persoanele asimptomatice.
„O altă controversă are legătură cu pacienţii asimptomatici. Nu avem, la ora actuală, destule informaţii legate de ce rol joacă aceşti asimptomatici în răspândirea bolii. Aşa cum aţi spus, sunt diferite estimări, dar dovezile arată că asimptomaticii prezintă un risc mai mic de răspândire a bolii la alţii faţă de cei care au simptome. Acesta este un aspect”, a spus Miljana Grbic într-un interviu acordat pentru emisiunea „Decoperiți” de la Antena 3.
Întrebată dacă există studii care să releve faptul că e mai puțin probabil ca asimptomaticii să răspândească boala, Grbic a răspuns: „Există dovezi în acest sens. Pe de altă parte, cei care sunt suspectaţi de infectare cu COVID-19 sau care au o formă uşoară a bolii trebuie să fie izolaţi în spitale COVID, în spaţii comunitare special amenajate sau acasă.
Recomandăm această măsură, pentru a controla, pentru a opri răspândirea acestui virus. Dacă avem prea mulţi oameni cu simptome uşoare şi aceştia nu pot fi internaţi în spitale COVID, atunci este recomandat ca ei să fie izolaţi în spaţii nespecifice sau acasă. Desigur, starea lor de sănătate trebuie să fie monitorizată.”
În ceea ce privește OMS, această entitate nu poate oferi decât sfaturi, dovezi și susținere materială, afirmă șefa biroului din țara noastră.
„Noi nu avem poliţie, nu avem politicieni... Noi deservim ţările care sunt membre ale OMS. Nu putem fi guverne în ţările respective. Suntem doar un secretariat.
Ceea ce ţările identifică sunt priorităţile lor şi ceea ce se identifică în respectivele ţări este o prioritate în perioada care urmează, de regulă, stabilindu-se planuri pe perioade de câte cinci ani. Acesta este rolul OMS, să ofere ţărilor recomandări normative, dovezi şi susţinere ştiinţifică. Asta este ceea ce face OMS”, a mai precizat Miljana Grbic.