După ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că rețeaua de socializare Facebook este spațiu public, tot mai multe instanțe din România au început să aplice pedepse celor care scriu mesaje denigratoare la adresa altor persoane.
O instanță din județul Iași, mai exact Judecătoria Hârlău, a decis să îl oblige pe un bărbat din oraș să plătească suma de 4.000 de lei, către o rudă apropiată, după ce a scris informații neadevărate despre aceasta.
Mai exact, bărbatul și-a acuzat sora că nu a avut grija de mama acestora, care a decedat din cauza unor boli grave. Judecătorul a apreciat că bărbatul și-a jignit sora pe rețeaua de socializare facebook, și în consecință se face vinovat de încălcarea dreptului la libera exprimare. Mai mult, același bărbat a scris și despre un alt frate lucruri neadevărate și calomniatoare, tot pe facebook.
Potrivit deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, facebook este asimilat ca orice spațiu public, unde dacă o persoane aduce acuzații alte persoane, fără să le probeze, aceasta poate fi condamnată la plata unor despăgubiri.
Ce a scris fratele despre soră
Potrivit instanței de la Hârlău, citată de presa din Iași, persoana care a fost condamnata la plata celor patru mii de lei a scris despre sora lui că: ”aceasta este una dintre asasinii mamei mele, se numeşte M.S. Aceasta este una din cele mai mari libertine care au existat vreodată”, după ce a dat share la poza femeii.
Femeia s-a considerat ofensată și a decis să îi dea fratelui său o lecție, drept pentru care a decis să îl dea în judecată și să îi ceară daune morale, pentru jignirile aduce pe facebook.
„Instanţa este conştientă de importanţa libertăţii de exprimare într-o societate democratică şi de dreptul la imagine al persoanelor la care se referă aceste comunicări, apreciind că, prin postarea unui mesaj public, conţinând aprecieri jignitoare şi neprobate la adresa reclamantei, i-a fost afectată în mod negativ imaginea acesteia.
Astfel, deşi pârâtul este nemulţumit de faptul că reclamanta nu a ajutat-o pe mama lor, în timpul vieţii acesteia, că nu ar fi contribuit în vreun fel la întreţinerea acesteia, că ar fi luat lucruri de la locuinţa ei, că ar fi agresat-o în urmă cu mai mulţi ani, că nu i-ar fi telefonat pentru a-i face urări la ziua de naştere, ori că ar fi luat partea unităţii spitaliceşti pe care reclamantul a acuzat-o de moartea mamei sale, nu rezultă de nicăieri că atitudinea acesteia ar fi generat moartea mamei părţilor sau, mai mult, că ea însăşi, împreună cu alte persoane (neindicate de către reclamant) ar fi ucis-o pe aceasta”, au precizat judecătorii de la Hârlău.
De asemenea,bărbatul condamnat l-a mai acuzat și pe fratele său, despre care a scris tot pe facebook că este o “non valoare cu sânge de criminal” şi, pe lângă postări pe Facebook, ar fi lipit inclusiv afişe pe gardul victimei.