Marcel Puşcaş l-a mitraliat din nou pe şeful FRF. EVZ vă reaminteşte cum a creat "Naşul" acest stat în stat.
Laţul se strânge pe zi ce trece pentru Mircea Sandu, preşedintele FRF, şi pentru cei lalţi din clica lui. Vizitele la DNA, numărul dosarelor şi amănuntele incriminatoare la adresa "Naşului" se înmulţesc precum ciupercile după ploaie.
"Statul în stat" instaurat la FRF de 20 de ani este în pragul colapsului. Toate acuzaţiile îndreptate împotriva lui Adrian Mititelu se întorc precum un bumerang împotriva şefilor fotbalului. Craiova a fost "dezafiliată", dar s-a dovedit că LPF încă o mai are "afiliată" pe defuncta Unirea Urziceni! Mircea Sandu l-a acuzat pe patronul "juveţilor" că s-a folosit de conturile soţiei pentru a jongla cu banii "Ştiinţei". Procurorii i-au arătat că şi el a căzut în acelaşi păcat, soţia sa, Lisa, împrumutându-l pe Jean Pădureanu cu 400.000 de euro.
Pierdem rezultatele Generaţiei de Aur?
Marcel Puşcaş l-a mitraliat din nou pe Sandu într-un interviu acordat pentru EVZ. Spre deosebire de Ionuţ Lupescu, Florin Prunea, Ion Crăciunescu şi Gică Popescu, adversarii care au acceptat apoi rolul de colaboratori ai şefului FRF, Puşcaş a rămas ferm pe poziţii. "Mircea Sandu semnează de 20 de ani file de CEC false", l-a acuzat Puşcaş pe "Naşul".
Totodată, EVZ vă readuce în atenţie o anchetă a ziarului, publicată pe 27 aprilie 2004, care prezintă potlogăriile pe care le-a făcut Sandu pentru a transforma FRF într-un "stat în stat".
Actele dovedesc că FRF a funcţionat mai bine de 10 ani în ilegalitate, sub forma unei asociaţii obscure. Dacă FIFA şi UEFA constată falsul riscăm, probabil, să pierdem rezultatele Generaţiei de Aur.
INTERVIU
"La FRF a fost «afiliată» şi femeia de serviciu!"
Marcel Puşcaş nu l-a menajat niciodată pe şeful FRF de critici. Din discursul său acid nu lipseşte niciodată întrebarea "Cum a reuşit să-şi strângă Mircea Sandu averea impresionantă din salariul de preşedinte al FRF?".
EVZ: Domnule Puşcaş, în 2004, ziarul nostru a publicat o listă cu 30 de semnături pentru înfiinţarea unei asociaţii care a condus federaţia mai mult de zece ani. Marcel Puşcaş: Această listă, din februarie 1991, este începutul activităţii ilegale a lui Mircea Sandu. Atunci a devenit stat în stat. O federaţie sportivă poate fi înfiinţată din minimum două asociaţii sportive. Federaţiile nu pot fi constituite de persoane fizice, ci din persoane juridice. La FRF a fost "afiliată" şi femeia de serviciu!
De ce nu s-au sesizat autorităţile? Nu ştiu, dar orice procuror ar râde cu gura până la urechi dacă ar vedea aceste acte. În vidul legislativ de după '90 era posibil orice.
Dar cluburile de ce n-au ripostat? Tuturor le era frică. Se temeau de dezafilieri sau alte metode de răzbunare. Sandu şi ceilalţi au indus apoi lumea în eroare intenţionat. Spuneau că urmează nu ştiu ce meci greu şi că n-are rost să agităm spiritele, că se va considera că sunt imixtiuni politice şi acestea nu sunt permise de forurile internaţionale.
Preşedinte pe fals
Dacă UEFA şi FIFA ar sesiza că federaţia a funcţionat atâţia ani ilegal ce s-ar putea întâmpla? Este vorba de rezultatele Generaţiei de Aur. Care rezultate internaţionale? N-am luat nicio cupă. Aceste probleme nu au legătură directă cu jocul de fotbal. Nu ştiu ce trebuie să se întâmple cu rezultatele obţinute de echipa naţională atunci, dacă ar putea fi şterse sau nu. Cert e că forul care conducea fotbalul românesc în perioada lui de vârf ca rezultate la nivel internaţional nu funcţiona conform legii. Oricum, lumea l-a văzut jucând pe Hagi şi acele meciuri nu pot fi uitate. Pe plan intern ar dispărea nişte titluri, nişte cupe. Au mai pierdut şi alţii titluri. S-au retras şi titluri olimpice şi sportul a mers înainte.
Dar FIFA şi UEFA cum au admis această formulă de funcţionare a FRF? Aceste foruri spun că federaţiile trebuie să respecte legea fiecărei ţări în parte. FIFA şi UEFA nu cunosc regulile din Gabon sau Armenia. Ele mizează pe corectitudinea fiecărui membru.
Cum a fost ales Mircea Sandu în fruntea FRF? Pe fals. El a fost adus în federaţie de Mircea Angelescu. Se ocupa de sectorul de juniori. Se ducea şi lua arbitrii de la aeroport şi îi ducea la hotel, la masă, la şpriţuri. În ianuarie '90, Angelescu a plecat la minister deşi mai avea mandat până în vară. În locul lui a rămas Mircea Pascu. În vara lui '90 a venit timpul pentru noi alegeri. În prima fază a câştigat tot Pascu. Dar apoi au refăcut alegerile şi le-au dat cluburilor de Divizia A (n.r. - Liga I) câte trei voturi. La FIFA, Brazilia are un vot, la fel ca şi Luxemburg.
"Dezafiliind Craiova, au adus un prejudiciu şi statului"
Ce au avut de câştigat după ce au creat acest stat în stat? E în primul rând vorba de bani. S-au rulat sute de milioane de euro. Ei trebuie să explice ce s-a întâmplat cu banii primiţi în timp de la FIFA şi de la UEFA, cu banii din bilete, din drepturi TV. De milioanele de euro sau dolari luaţi din transferuri sub forma unei taxe nemaîntâlnite nicăieri, de 10 procente din orice vânzare de fotbalişti în străinătate. Zeciuiala din transferuri s-a dus în buzunarele lui Mircea Sandu. Statutele şi regulamentele încălcau legile ţării. Ei nu sunt făcători de legi. Eu pot să-mi fac o firmă, dar n-am voie să fac o lege care îmi dă dreptul să fur, să ucid sau mai ştiu eu ce alte grozăvii. Ei cam asta au făcut. Dacă afiliau şi cluburile, poate că nu mai puteau să-şi dea ei prime după fiecare calificare a naţionalei.
Cum comentaţi dezafilierea Craiovei şi cazul banilor împrumutaţi de Lisa Sandu lui Jean Pădureanu. Dezafilierea asta e piatra de moară pe care trebuie s-o poarte de acum până când vor ieşi din fenomen. Sandu o poate păţi ca Al Capone, care a făcut atâtea, dar l-au prins că n-a plătit nu ştiu ce la Fisc. În primul rând, dezafiliind Craiova au adus un prejudiciu şi statului, deoarece Universitatea avea sechestru de la ANAF. «Ştiinţa» a pierdut gratis vreo 37 de fotbalişti. Dacă i-ar fi vândut pe Florin Costea, Prepeliţă şi Găman, Mititelu ar fi avut bani să-şi plătească datoriile la stat. În ultimii ani au dispărut multe echipe. Unde este actul care atestă dezafilierea echipelor Poiana Câmpina, FEPA '74 Bârlad şi atâtea altele care nu mai există? Au operat dezafilierea Poianei? Sunt convins că nu. Despre împrumutul pentru Pădureanu ce să zic? E interesant de văzut ce s-a întâmplat mai apoi cu Bistriţa. Pe ce loc era, unde a ajuns.
Nici la LPF nu e prea sigur cine sunt membrii afiliaţi, nici de ce în scripte mai există defuncta Unirea Urziceni. E ca la o căsătorie, e nevoie o hârtie oficială care să dovedească faptul că doi oameni sunt soţ şi soţie. Altfel e concubinaj. Sau dacă moare unul dintre soţi, trebuie un certificat de deces.
Membrii Comitetului Executiv sunt acuzaţi de abuz în serviciu. Statul în stat numit FRF e similar cu abuzul în serviciu, traficul de influenţă, falsul şi uzul de fals. Mircea Sandu semnează de 20 de ani file de cec false.
"Mircea Sandu poate fi acuzat şi de delapidare, fiindcă a folosit banii de la UEFA pentru juniori în alte scopuri. Să mă dea în judecată!" MARCEL PUŞCAŞ, fost preşedinte la Steaua
DE CE TRAGE PUŞCAŞ
N-a acceptat să dea procente din transferuri
Marcel Puşcaş a încercat să dărâme dictatura lui Mircea Sandu candidând la şefia FRF, în 2001. Dosarul i-a fost respins fiindcă "Naşul" a inventat un set de condiţii pe care trebuia să le îndeplinească orice contracandidat din care mai lipsea doar obligativitatea ca acesta să poarte iniţialele M.S.! Dacă ar fi avut nevoie, ar fi introdus probabil şi acest "criteriu".
Marcel Puşcaş susţine că nu frustrarea este motivul pentru care nu-l slăbeşte pe "Naşul" , ci doar ideea de dreptate. Ce l-a făcut totuşi pe fostul mijlocaş să "sape" în trecutul lui Sandu? "Când eram preşedinte la Steaua ne-au obligat să dăm 800.000 de dolari Sportului Studenţesc în contul transferului lui Hagi. În 1996 eu trebuia să plătesc aceşti bani pentru un transfer realizat în 1990. Mi-au zis Kassai şi Bivolaru că suntem obligaţi, că au hârtie de la UEFA. Le-am cerut să-mi arate hârtia. Mi-au zis că n-o mai găsesc şi i-am întrebat: «Au spus cei de la FIFA şi UEFA sau ziceţi voi?». Până la urmă mi-au arătat o recomandare de la FIFA care spunea la modul general că ar fi bine ca echipele care formează un jucător să primească un procent. Mult mai târziu s-a dat legea în acest sens", ne-a dezvăluit Puşcaş.
Al doilea motiv a fost legat tot de bani. "Apoi am contestat acel procent de 10 la sută din transferurile internaţionale. Steaua îi vânduse în acea perioadă pe Prodan cu 2,8 milioane de dolari, pe Adi Ilie tot pe 2,8 milioane de dolari. Şi ei voiau 560.000 de dolari de la Steaua, deşi statutul FIFA şi UEFA interzicea asta. La acele foruri era greu de pătruns, dar eu m-am dus la UEFA cu Mircea Pascu şi m-am lămurit. Statutul FIFA şi UEFA interzicea cu desăvârşire să se ia bani de la cluburi din transferuri. Celelalte cluburi n-au protestat pentru că nu voiau bătăi de cap. Ziceau: «Ce sunt banii noştri? Sunt ai Combinatului, sunt de la mină...». Şi Steaua trăia din banii MApN-ului, dar mă interesa să nu am pierderi", a încheiat Puşcaş. "Cu mine au avut mereu o problemă, fiindcă am pus întrebări şi am arătat iregularităţi." MARCEL PUŞCAŞ, fost preşedinte la Steaua
ANCHETĂ
Federaţia Română de Fraude
La dosar a fost depusă şi o cerere semnată de 30 de persoane, printre care şi femeia de serviciu de la FRF (Beatrice Ivănuţ)! E ca şi cum cineva şi-ar înregistra "Asociaţia Guvernul României" şi ar avea pretenţia să conducă ţara. Deşi ilegală din multe alte puncte de vedere, "Asociaţia FRF" a condus fotbalul românesc mai bine de zece ani! Citiţi şi:
- De la Mircea Sandu citire: 1.111 pagini pentru procurorii DNA. Iar soţia "a ajutat un prieten": pe Jean Pădureanu
- Naşu'" şi "fina", mită de 400.000 de euro?
- Mircea Sandu, suspectat şi de luare de mită. Mitică Dragomir, de complicitate