O moțiune de cenzură reușită înseamnă căderea guvernului. Dar în România niciodată lucrurile nu stau ca-n Constituție, așa că putem analiza doar implicațiile politice.
Mulțumim de cenzură inițiată de PSD va avea cel puțin un cap de pus pe tavă la finalul zilei de luni. Întrebarea la care nimeni nu știe încă să răspundă la această oră este dacă va fi capul lui Marcel Ciolacu, președintele proaspăt ales al PSD. Sau cel al lui Ludovic Orban, premierul liberal în funcție. Se poate spune că cei doi lideri politici își joacă la ruleta votului întreaga agoniseală imagologică. Dar nu numai. După părerea mea, miza este mult mai mare, iar rezultatul votuluidin Parlament va decide câștigătorul alegerilor locale.
Trecând peste problemele ridicate de momentul în care a fost depusă moțiune de cenzură, va reveni Curții Constituționale "onoare" de a lămuri încă un puzzle juridic, ne întrebăm câți parlamentari va reuși PSD să aducă în sală, sau câți parlamentari va reuși PNL să cumpere. Nu este cel mai onorant mod de a defini o democrație, dar asemenea jocuri au devenit o banalitate înaintea oricărei moțiuni de cenzură. Atât de firești au devenit, încât cu două zile înaintea votului nici unul din cei doi lideri politici nu se încumetă să facă un pronostic clar.
Motivele sunt clare. În ipoteza în care moțiunea inițiată de PSD nu va trece se poate spune că este cea mai catastrofală manevră politică din ultimii 20 de ani. Pentru că o moțiune de cenzură trebuie făcută înaintea alegerilor locale doar dacă ai certitudinea că va trece. Altfel nu impresionează pe nimeni, iar eșecul are efect asupra mobilizării electoratului anti-putere. În planul încrengăturilor politice va accelera părăsirea bărcii care se scufundă. Mai ales că singurul lucru care mai mișcă sufletele greu încercate ale primarilor și ale președinților de consilii județene este întrebarea: Nouă cine ne dă bani luna viitoare ?
Dacă moțiunea trece, cu toate chițibușăriile constituționale care pot menține în funcție Guvernul Orban, imaginea unui executiv aflat în dificultate, fără o majoritate parlamentară va afecta șansele candidaților liberali. Aici, paradoxal, principalul beneficiar nu va fi PSD, ci așa-zisul aliat al PNL, cunoscutul partid neo-marxist USR. Care va marca eșecul PNL ca pe o dovadă a impotenței politice, construcție extrem de utilă în perspectiva alegerilor parlamentare.
Mai avem puțin și vom afla cine va ieși pe scut din ședința Parlamentului de luni.