România ar putea bloca, prin veto, candidatura Austriei la președinția OSCE în replică la votul dat de Viena pentru accederea țării noastre la Spațiul Schengen. Propunerea vine din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Liderul PSD susține că România își poate exercita dreptul de „veto” în Adunarea Parlamentară a OSCE, când Austria își va depune candidatura pentru președinția acestui organism. Marcel Ciolacu nu este de acord cu un boicot asupra firmelor austriece de pe teritoriul României precizând că în cadrul acestora își desfășoară activitatea numeroși lucrători români.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că trebuie făcută o distincţie între cetăţenii austrieci şi liderii politici din Austria, atunci când vine vorba despre aplicarea unor sancțiuni pentru opoziția față de aderarea României la Schengen. Marcel Ciolacu susține că România ar trebui să-și exercite „același drept de veto” în Adunarea Parlamentară a OSCE împotriva Austriei.
„În aceste companii austriece, pe teritoriul României, vreau să vă reamintesc că sunt lucrători români. Eu când am vorbit despre sancţiuni către Austria, nu către austrieci, dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te aştepta, de exemplu când Austria o să solicite şefia OSCE, să nu se aştepte ca România să nu folosească acelaşi drept de veto. Până se ajunge la această paralelă, există totuşi demersuri diplomatice de a închide aceste lucruri”, a afirmat Marcel Ciolacu.
El a făcut o serie de declarații la finalul ședinței de luni a Consiliului Politic Naţional al PSD. El a spus că fiecare dintre românii care se simt insultați de veto-ul Austriei de la Consiliul JAI acționează diferit.
„E normal, este o umilinţă arată nu numai clasei politice. Vreau să fac o distincţie foarte clară între români şi austrieci şi decidenţii din Austria din acest moment şi România, fiindcă aţi văzut şi reacţiile de frustrare ale românilor care trăiesc în Austria, dar şi ale austriecilor de susţinere a românilor. A fost un element pur de interes personal, de aceea există această supărare, o prioritate a ministrului de Interne şi a cancelarului, ceea ce ţine de votul din Austria”, a mai spus Ciolacu.
Cancelarul Austriei explică votul negativ pe Schegen
În acest context, după votul negativ de la ultimul Consiliu JAI, cancelarul Austriei, Karl Nehammer (ÖVP), a spus că va aborda subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen când vor fi îmbunătățite măsurile de protecție a frontierelor din cele două țări. El a precizat că nu Austria, ci Comisia Europeană trebuie să ia în considerare propunerile Ministerului austriac de Interne.
„Atunci putem vorbi despre o foaie de parcurs”, a explicat cancelarul austriac în cadrul unui interviu
El a precizat că este nevoie de frontiere puternice, dacă se dorește desființarea frontierelor interne ale statelor și un spațiu Schengen. În acest context, a precizat că spațiul de liberă circulație europeană nu mai funcționează de foarte multă vreme așa cum ar trebui.
„Dacă vreau să am un spațiu Schengen, am nevoie de frontiere externe puternice pentru ca frontierele interne să poată fi desființate. Din 100.000 de solicitanți de azil, noi, ca țară fără ieșire la mare, trebuie să efectuăm înregistrarea inițială a 75.000?”, a declarat Nehammer, potrivit tt.com.