Guvernul este angajat să menţină deschise toate căile de finanţare europene, a afirmat, marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, după consultările avute la Palatul Victoria cu reprezentanţii Confederaţiei Patronale Concordia şi ai Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România.
Reprezentanţii Executivului au prezentat mediului de afaceri principiile care stau la baza planului de măsuri economice aflat în curs de elaborare.
"Scopul acestui plan este să permită statului român atât accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, cât şi să determine mai multă stricteţe în privinţa cheltuielilor publice. Membrii Executivului au menţionat că prin aceste măsuri sunt identificate resurse suplimentare pentru a îndeplini angajamentul public de a aloca mai multe fonduri pentru cele două sectoare publice esenţiale, Educaţia şi Sănătatea", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Potrivit acestuia, prim-ministrul a continuat marţi dialogul cu mediul de afaceri, după ce anterior a avut consultări cu reprezentanţii marilor retaileri, ai industriei construcţiilor şi cu cei ai industriei alimentare.
"Guvernul României este angajat să menţină deschise toate căile de finanţare europene, fapt ce implică punerea în aplicare a reformelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Economia naţională şi cetăţenii români au nevoie de investiţii şi de servicii publice de mai bună calitate", a afirmat Marcel Ciolacu, citat în comunicat, notează Agerpres.
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Statului (FACIAS) avertizează că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se confruntă cu decalaje în utilizarea fondurilor primite de la Uniunea Europeană.
S-a depășit termenul pentru depunerea cererii de plată 3
Organizația non-guvernamentală a interpelat Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE) cu privire la stadiul implementării PNRR și utilizarea fondurilor alocate României. În răspunsul oficial, MIPE a admis că România a depășit termenul limită pentru depunerea cererii de plată numărul 3, stabilit pentru 30 iunie 2023. Potrivit informațiilor furnizate de minister, din cele 79 de jaloane incluse în cererea de plată nr. 3, un număr de 16 nu au fost realizate. Patru dintre ele trebuiau finalizate încă din septembrie 2022, inclusiv domenii cheie precum îmbunătățirea infrastructurii educaționale.
Alte 12 jaloane, având ca termen 31 decembrie 2022, nu au fost încă realizate. Jaloanele se referă la aspecte de guvernanță corporativă, eficiență energetică, pensiile speciale și calitatea serviciilor medicale. Referitor la cererea de plată nr. 3, MIPE anticipează că aceasta va fi transmisă Comisiei Europene până la sfârșitul lunii septembrie 2023, cu o întârziere de 3luni. În total, din fondurile deja obținute, 85 % din sumele alocate au rămas necheltuite.