Marcel Ciolacu cere ca „inițiativele toxice” privind autonomia Ținutului Secuiesc să fie respinse de urgență în Parlament. Premierul a declarat că i-a propus președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis să ia măsuri în acest sens.
Marcel Ciolacu nu vede cu ochi buni inițiativele privind autonomia Ținutului Secuiesc. Zilele trecute, UDMR a propus un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc, în Parlament. În trecut, Ciolacu a fost acuzat că vrea să dea Ardealul Ungariei. Iar acuzația a venit chiar de la Klaus Iohannis care vorbit la o înțelegere secretă cu Viktor Orban.
Marcel Ciolacu se ferește de autonomie
Președintele PSD i-a propus șefului interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, să respingă proiectele legislative privind autonomia Ținutului Secuiesc. O astfel de inițiativă a fost propusă de UDMR, zilele trecute.
„Am propus preşedintelui Camerei Deputaţilor să ia măsuri rapide astfel încât iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”, a scris Ciolacu.
Marcel Ciolacu i-a cerut lui Simonis să ia măsuri cu privire la „iniţiativele toxice ale unor afiliaţi ai grupului UDMR să fie respinse de urgenţă la nivel legislativ”. El a precizat că astfel de propuneri care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic.
„Această discuţie care apare odată la ceva timp nu îşi are rostul”, a completat premierul.
UDMR a propus un nou proiect de autonomie
Un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc, care-i dă fiori lui Marcel Ciolacu a fost depus în Parlament, de UDMR. În acest context, Kelemen Hunor, președintele UDMR a întrebat de ce un om din Maramureș, Suceava, Botoșani sau Harghita trebuie să pentru metroul din București, El a pus sub semnul întrebăriri redistribuirea impozitelor plătite de marile companii.
„Avem un coleg care a anunțat un proiect. Eu n-am văzut proiectul, dar grupul nostru de fiecare dată a susținut, fiindcă e vorba de principiul subsidiarității pentru fiecare comunitate”, a spus Kelemen Hunor.
Liderul maghiar a declarat că deciziile ar trebui luate la nivelul autorităților locale. În opinia sa, excepție ar trebui să facă doar măsurile legate de politica de securitate, apărare și externe. În acest sens a dat exemplu situația impozitelor care sunt colectate la nivel local, dar sunt redistribuite la nivel național.
„Marea majoritate a deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale, mai puțin cele legate de politica de Securitate, Apărare, Externe. Sunt câteva domenii care...bineînțeles impozite naționale ș.a.m.d. Restul deciziilor ar trebui să meargă la nivelul autorităților locale și ar trebui gestionate de comunitatea locală, fiindcă am văzut acele comunități care gestionează corect treburile și acele autorități care gestionează bine treburile se dezvoltă mult mai repede, mult mai bine”, a mai Kelemen Hunor, ca justificare a proiectului legislativ.
Marcel Ciolacu acuzat că vrea să renunțe la Ardeal
Actualul premier al României a fost acuzat în 2020 că pune la cale cedarea Ardealului către Ungaria. Acuzațiile au venit chiar de la președintele Klaus Iohannis, care l-a numit în funcție în această vară.
„Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României!
La vremea respectivă, șeful statului se declara convins că actualul premier are o înțelegere secretă cu Viktor Orban pe acest subiect.
„În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor”, spunea Klaus Iohannis, pe un ton ridicat, la acel moment”, mai spunea Iohannis.
Klaus Iohannis și majoritatea toxică PSD
Președintele făcea referire, la acel moment, la o înțelegere secretă între Marcel Ciolacu și Viktor Orban având drept subiect cedarea Ardealului. Klaus Iohannis a făcut declarațiile după ce un alt proiect referitor la autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit prin Camera Deputaților.
„Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu - n red) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate”, spunea Iohannis.
El făcea referire la o „majoritate toxică”, pesedistă care hotărăște împotriva românilor. Între timp, Iohannis și-a schimbat opinia față de PSD și majoritatea toxică. I-a adus pe social-democrați la guvernare, alături de PNL și l-a numit premier pe Marcel Ciolacu.
„Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”, mai spunea Klaus Iohannis.