Premierul României a făcut noi precizări în ceea ce privește noua lege a pensiilor. Noua formulă a fost agreată și de Comisia Europeană și este foarte probabil că până pe 20 noiembrie, proiectul să fie votat și de Parlament.
Legea Pensiilor va fi introdusă în ședința de Coaliție care va avea loc marți la Palatul Victoria, după care proiectul va fi depus în Parlamentul României.
Marcel Ciolacu: „Legea pensiilor va intra în aplicare din 2024”
Marcel Ciolacu este optimist în ceea ce privește adoptarea actului normativ. Premierul speră ca Legea Pensiilor să fie votată și în Parlamentul României până pe 20 noiembrie. Potrivit surselor politice noua formulă este agreată și de experții Comisiei Europene.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, va prezenta în această după-amiază proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Recent, premierul Ciolacu a declarat că legea va fi „pusă în aplicare de la 1 ianuarie”. Prim-ministrul a subliniat faptul că o astfel de lege nu poate produce efecte imediate.
„În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechităţi. O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant”, a explicat Marcel Ciolacu. Șeful Guvernului a mai explicat că pensiile ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024 cu 13,8%, indicele de inflație pe anul precedent.
„Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor”
Totodată, legea pensiilor reprezintă un jalon important din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Program asumat de Palatul Victoria și care ar urma să stabilească cu exactitate modul de calculare și procentul care va fi adăugat pensiilor începând cu 2024.
Marcel Ciolacu a mai precizat că legea pensiilor trebuie să fie votată de Parlament până pe 20 noiembrie. Astfel, Guvernul atinge unul din punctele programului de guvernare și anume eliminarea inechităților din sistemul public de pensii.
„Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechităţi. O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant. Trebuie făcut noul soft pe baza legii”, a adăugat premierul.
În altă ordine de idei în ședința de astăzi a Guvernului, Coaliția de guvernare ar urma să stabilească salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectorul agricol, industria alimentară și în construcții.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, guvernanții vor pune în dezbatere suplimentarea bugetului ministerului de Educație din Fondul de rezervă bugetară.