Ciolacu la Bruxelles. Premierul va invoca războiul din Ucraina pentru derogare de la ținta de deficit bugetar

Marcel Ciolacu. Sursa foto: EVZ

Premierul Marcel Ciolacu va pleca astăzi la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europeni despre decizii financiare importante. Prim-ministru a spus că este decis să nu renunțe la vreo reformă și că își asumă răspunderea pe măsurile fiscale agreate cu Comisia Europeană. El va aminti și de eforturile financiare făcute de România pentru Ucraina.

Marcel Ciolacu va pleca astăzi la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficialii europeni pentru a discuta măsurile financiare ale Guvernului. Surse guvernamentale spun că premierul va prezenta cheltuielile reale ale României, în încercarea de a evita suspendarea fondurilor europene.

Premierul va prezenta Comisie Europene și cheltuielile pe care România le are de la invazia Rusiei în Ucraina. Acesta va fi principul motiv pentru care Marcel Ciolacu va încerca să obțină o derogare pentru a ne putea încadra într-o nouă țintă de deficit bugetar de 5,5%, spun sursele.

Guvernul nu a impus măsuri fiscale dure, astfel că România nu se va încadra în această țintă de deficit bugetar. Țara noastră riscă să fie sancționată cu 0,5% din PIB, mai spun surse din Guvern.

„Noi am avut 6,2% deficit anul trecut. Deci trebuie să ne ducem minim la 5,7%, ceea ce e rezonabil. Domnul Boloș a propus 5,5%, ceea ce e la fel rezonabil. Am mărit procentul din PIB pentru armată la 2,5% din PIB, așa că vom explica Comisiei Europene acest lucru.

De asemenea, România a ajutat foarte mult Republica Moldova și Ucraina, iar asta a mai adus un 0,5% în plus la deficit. Nu vor mai apărea alte măsuri fiscale.

Poate doar legat de reforma sistemului public. Va fi o singura lege, o să venim cu ea până la jumătatea lunii septembrie”, a spus Marcel Ciolacu, în discuțiile cu miniștrii, potrivit surselor stiripesurse.

Deficit bugetar. Sursa foto: Arhiva EVZ

Marcel Ciolacu se opune creșterii TVA-ului

Comisia Europeană a cerut României creșterea TVA-ului. Premierul spune că se opune acestei creșteri pentru anumite produse. Fiecare punct de creștere a taxei pe valoare adăugată duce automat la o majorare a inflației cu 1%, explică el.

În cadrul vizitei de la Bruxelles, Marcel Ciolacu va solicita ca TVA-ul la alimente și medicamente să rămână la 9%.

Înaintea vizitei lui Marcel Ciolacu, la Bruxelles au mers miniștrii Muncii, a Finanțelor și Fondurilor Europene. Aceștia au primit mai multe sugestii din partea oficialilor europeni cu privire la TVA.

Sugestiile au vizat o eliminare a taxei de 5% pentru anumite produse, cum ar fi manualele școlare. În discuție s-ar fi pus și eliminarea TVA-ului de 9% la alimentele de bază, în cazul cărora să se opteze pentru 19%.

Ce recomandări a făcut Comisia Europeană celor trei miniștri:

  • creșterea TVA de la 19% la 21%;
  • o singură cotă a TVA;
  • impozitare progresivă pe salarii.