PSD nu este de acord ca toate pensiile să fie majorate cu același procent, începând cu 1 ianuarie 2023. Președintele social-democrat Marcel Ciolacu este de acord ca bugetul de pensii pentru anul viitor să se majoreze cu 15%. El spune că din aceste fonduri trebuie să fie acoperite și cheltuielile cu ajutoarele sociale pentru pensionarii aflați în dificultate.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, se pronunță pentru a o majorare diferențiată pentru pensii, începând cu anul viitor. El spune că pensiile categoriilor vulnerabile vor trebui majorate într-un procent mai mare, pentru a face față mai ușor problemelor din această perioadă. PSD și PNL sunt în dezacord cu privire la procentul și procedura de majorare a pensiilor, începând cu luna ianuarie a anului viitor.
În acest context, Marcel Ciolacu a declarat, în mai multe rânduri, în ultimele zile, că pensiile vor trebui majorate diferențiat, iar nu cu același procent la toată lumea. Mai mult, în cazul pensiilor speciale, liderul PSD este de părere că ar trebui majorată doar partea care ține de contributivitate.
„În România sunt încă pensii de 1.500 – 1800 de lei. Pentru acestea, va trebui o mărire procentuală mai mare… La 1.800 de lei, un procent de 15% reprezintă 270 de lei. Dacă se mai opresc 20 de lei pe impozit, mai rămân 250 de lei. La 20.000 de lei, vorbim de aproape 3.000 de lei, o mărire de 3.000 de lei nu e corectă”, a declarat Marcel Ciolacu la Romania TV.
Liderul PSD este de acord cu o anvelopă de 15% la bugetul de pensii pentru anul 2023, dar spune că din aceste fonduri vor trebui acoperite și ajutoarele sociale pentru cei cu venituri mici. Astfel, potrivit spuselor sale, cei 15% ar reprezenta în jur de 15 – 16 miliarde de lei.
Nicolae Ciucă în dezacord cu Marcel Ciolacu
Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă l-a contrazis pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, și s-a declarat în dezacord cu o astfel de propunere. El a spus că majorarea pensiilor nu poate fi aplicată diferențiat. Mai mult Nicolae Ciucă a vorbit că o aplicare diferențiată a legii ar fi neconstituțională.
„Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs. Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite penbtru acest an vor continua şi anul viitor. Legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile, vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine, de 15%. Este neconstituţional să mărim eşalonat punctul de pensie. Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii”, a spus Nicolae Ciucă.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat, în acest context, că ajutorul de 50 de euro acordat la fiecare două luni pentru persoanele vulnerabile va continua şi anul viitor.