Marcel Ciolacu a fost prezent, luni, în Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. În acest context, liderul PSD a vorbit despre reintroducerea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, acest act, de adoptarea a limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, reprezintă nu doar o victorie a românismului, și, mai presus de asta, un act de curaj. Mai mult, această decizie arată că moldovenii se aliniază valorilor occidentale și europene.
Marcel Ciolacu, despre adoptarea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova
„Revenirea limbii române ca limbă oficială este nu doar o victorie a românismului, ci un act de curaj necesar. Ştiu că încă sunt voci care vă picură în urechi că nu aţi luat decizia bună. Eu vă spun că sunt aceleaşi voci care vă spun că limba rusă este cea care pacifică şi armonizează. Adevărul este unul singur: Republica Moldova a adoptat la nivel de stat una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte, a vorbi româna, astăzi, înseamnă a susţine valorile europene. În definitiv, a vorbi româna înseamnă a fi occidental. Să fiţi mândri de acest lucru!”, a declarat președintele Camerei Deputaților.
Liderul PSD a fost prezent, luni, alături de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la ceremonia de dezvelire a busturilor lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, amplasate în Parcul „Sfatul Ţării” de pe „Aleea Deputaţilor din Sfatul Ţării” din municipiul Ialoveni.
Se împlinesc 105 ani de la la Unirea Basarabiei cu România, iar Alexandru Marghiloman a fost premierul României în perioada Unirii de la 27 martie 1918, în timp ce Ion Inculeţ deţinea funcţia de preşedinte al Sfatului Ţării de la Chişinău.
De asemenea, Ciolacu va avea o întrevedere şi cu Înaltpreasfinţitul Petru, arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor. Alături de liderul PSD a fost prezent și ministrul român al Culturii, Lucian Romaşcanu, potrivit Agerpres.
Limba româna a devenit limbă oficială în Republica Moldova
Parlamentul de la Chișinău a votat joi, 16 martie, în lectură finală proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
Proiectul mai prevede ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.