Marcel Ciolacu este noul președinte al Camerei Deputaților, după ce a fost votat de parlamentarii coaliției PSD, PNL, UDMR.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost ales la conducerea Camerei Deputaților cu 217 voturi „pentru” și 77 voturi „contra”. Marcel Ciolacu a candidat la această funcție susținut de noua coaliție de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR. Așa cum era de așteptat, el a obținut voturile necesare pentru a ocupa această funcție, pe care a mai deținut-o și înainte de alegerile din 2020.
Liderul PSD a avut-o drept contracandidat pe Raluca Prună, vicepreședinte al Camerei Deputaților, din partea USR. Aceasta a obținut 77 de voturi favorabile și 217 voturi împotrivă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor este ales pe durata mandatului Camerei Deputaților, prin vot secret. Pe buletinele de vot sunt înscrise, în ordine alfabetică, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.
În urma votului, este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit numărul de voturi exprimat de majoritatea deputaţilor prezenţi, cu condiţia respectării cvorumului legal.
Șefia Camerei a devenit vacantă după demisia lui Ludovic Orban
Postul de președinte la Camera Deputaților a devenit vacant încă din 18 octombrie, când deputații au aprobat demisia fostului președinte, Ludovic Orban.
Din 2 noiembrie, funcția de președinte al Camerei Deputaților a fost ocupată de Sorin Grindeanu, care a preluat-o, ca interimar, de la liberalul Florin Roman. Acesta a deținut-o pentru două săptămâni, după demisia lui Ludovic Orban.
Odată cu acordul de guvernare, PSD, PNL și UDMR au decis să-și împartă și pozițiile de președinți pentru cele două camere parlamentare. Astfel, conform înțelegerii, PNL l-a susținut cu voturile necesare pe Marcel Ciolacu, liderul PSD pentru a ocupa funcția de președinte la Camera Deputaților.
De partea cealaltă, funcția de președinte la Senat îi va reveni lui Florin Cîțu, șeful PNL. Acesta a pierdut poziția de premier și, în ciuda insistențelor sale, și nu a fost acceptat la negocierile cu PSD, pentru un nou mandat. Drept urmare, Florin Cîțu a fost nevoit să se mulțumească cu un premiu de consolare, șefia Senatului.