Luni, Marcel Ciolacu a discutat la partid proiectul de buget, urmând ca și coaliția să se reunească pe aceeași temă. În urma ședinței, premierul a ieșit la declarații, menționând principalele măsuri pe care se va merge.
Marcel Ciolacu a comunicat că proiectul de buget cuprinde o majorare salarială de 5% pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor.
În ceea ce privește creșterea salariilor profesorilor, Ciolacu a menționat că „o să decidem cu liderii de sindicat în aceste zile. Sunt ferm convins că vom avea o situație corectă”.
Marcel Ciolacu, despre calendarul bugetului pe 2024
Premierul României a susținut că calendarul bugetului ar putea fi pus astăzi în transparență, urmând ca joi să treacă prin ședința de Guvern. Va urma ca săptămâna viitoare să fie trecut și prin Parlament.
„Vor fi majorări de 5% pentru tot sectorul bugetar, mai puțin pentru demnitari”, a subliniat Ciolacu.
Informația a fost confirmată, după ce surse din PSD anunțau anterior că premierul ar fi spus în ședință: „Este exclusă majorarea salariilor demnitarilor cu 5%. Va rămâne doar majorarea salariilor funcționarilor publici cu 5%”.
Ciolacu a insistat asupra faptului că se va aloca un procent de 7,3% din buget pentru investiții, reprezentând astfel cel mai însemnat aport financiar în acest sector din istorie.
De asemenea, a menționat că se va înregistra o majorare semnificativă în domeniul educației, cu un procent de 4,1%, reprezentând o creștere de 60% în acest sector.
Ce se întâmplă cu salariile profesorilor
„Despre salariile profesorilor, o să decid cu liderii de sindicat în aceste zile”, a punctat Marcel Ciolacu. Conform declarațiilor sale, se aștepta ca întregul buget să fie aprobat, exprimând convingerea că se va ajunge la o soluție echitabilă.
„Niciun minister nu va pierde bani”, a mai spus acesta.
Deficitul din 2024 va fi sub 5% și va fi cu cel puțin 0,5 puncte mai mic decât deficitul din acest an, potrivit declarațiilor sale.
Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește luni de la ora 11.00 cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu pentru discuții despre bugetul de stat pe 2024.
Marcel Ciolacu anunță ce se întâmplă cu pensiile din Pilonul II
Guvernul României și-a asumat angajamentul de a crește contribuțiile la pilonul II de pensii.
În cazul nerespectării acestui obiectiv din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Comisia Europeană are autoritatea de a suspenda finanțarea.
„Dacă nu respect acest jalon din PNRR, Comisia Europeană ne oprește banii. Nu poți să păcălești Comisia Europeană, când faci acest lucru, Comisia oprește banii”, a mai spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Vestea bună cu care a venit prim-ministrul este că vineri se va depune cererea de plată numărul trei. „Am finalizat renegocierea PNRR, am eliminat pragul de 9% din PIB pentru pensii, am integrat RePowerEU”, a mai spus el.