Marcel Ciolacu a anunțat pe rețelele de socializare că social-democrații susțin ca de la 1 ianuarie 2023 să aibă loc o creștere a salariului minim, de la 2.550 de lei cât este în prezent, la 3.000 de lei.
Marcel Ciolacu a susținut că protejarea salariaților cu venituri mici trebuie să fie o prioritate în acest moment.
Marcel Ciolacu, despre majorarea salariului minim
Creșterea salarială va fi aplicată de anul viitor, din 1 ianuarie 2023. În schema de majorare a salariului, statul va suporta 200 de lei, iar angajatorul 250 de lei.
„Susținem creșterea salariului minim de la 1 ianuarie, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Protejarea salariaților cu salarii mici, majoritari în mediul privat, trebuie să fie prioritară în acest moment! O spune și Parlamentul European prin adoptarea recentei Directive privind salariul minim european.
Concomitent, sprijinim și angajatorii, prin scutirea de taxe și contribuții a sumei de 200 de lei din salariul minim. Practic, din efortul majorării salariale de 450 de lei, statul suportă 200 de lei, iar angajatorul 250 de lei”, a transmis președintele PSD Marcel Ciolacu.
Aceleași afirmații au fost făcute de președintele PSD și la începutul acestei luni. El a menționat că este un lucru normal să mărească pensiile și salariile, iar anormal este ca munca părinților să fie luată în bătaie de joc.
„Sunt 1,5 milioane de români plătiți cu salariul minim, majoritatea în mediul privat. Avem nevoie ca acești oameni să o ducă mai bine și să nu mai fie tentați să plece din țară. Iar validarea acestei măsuri vine și din partea Uniunii Europene care a stabilit recent un salariu minim european”, a susținut Marcel Ciolacu.
Și pensiile vor fi mărite
De anul viitor se vor putea majora și pensiile. Săptămâna trecută, președintele PSD a menționat că îşi doreşte să fie făcută o majorare a pensiilor „cât mai mare” şi sustenabilă pentru perioada ce va urma.
„Nu s-a pus nicio presiune, e un adevăr, este corectă decizia. Important e că ne-am hotărât să mărim atât pensiile, cât şi salariul minim pe economie la 3.000 de lei. Dar e foarte adevărat că un procent din pensii măreşti, nu măreşti uniform, pentru cei cu pensii mai mari ceva înseamnă 15%, pentru cei cu pensii mai mici reprezintă altceva 15%.
Şi aici noi trebuie să găsim în coaliţie echilibrul necesar. Poate mărim mai mult pensiile mai mici, foarte greu să suporţi în această perioadă cu 1.000 de lei - 1.500 de lei toate aceste scumpiri şi această inflaţie”, a precizat Ciolacu.