Marcel Boloș, despre banii pentru investiții. „Pentru prima dată România are un buget şi un program special”

Marcel Boloș

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a declarat că România beneficiază de suma de 46 miliarde euro până în anul 2029 pentru investiţii și că este pentru prima dată când țara noastră are șansa să își finalizeze proiectele.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Marcel Boloş a garantat că România are la dispoziţie, începând din 2023, suma de 46 miliarde euro până în anul 2029 pentru investiţii şi pentru continuarea proiectelor de investiţii. Cei mai mulți bani vor fi folosiți pentru dezvoltarea oraşelor și a infrastructurii.

„Într-adevăr, vestea cea bună este că începând cu luna ianuarie 2023 avem toate cele 16 programe operaţionale din Politica de Coeziune aprobate. Aceasta înseamnă că avem la dispoziţie 46 de miliarde euro, până în 2029, pentru ca să investim şi să continuăm proiectele de investiţii. Cele mai importante dintre ele rămân investiţiile pentru dezvoltarea oraşelor, municipiilor, localităţilor urbane unde România are alocate 11 miliarde euro şi pentru care Guvernul Ciucă a reuşit să descentralizeze şi să ducă decizia spre nivelul local, ceea ce este un pas extrem de important înainte. De asemenea, infrastructura de transporturi unde avem proiectele de autostrăzi Sibiu-Piteşti sau continuarea autostrăzii Transilivania sau Şoseaua de Centură, autostrada de Centură a Bucureştiului, dar şi investiţiile în infrastructura de cale ferată. Şi aici mai avem de continuat investiţiile pe Braşov-Sighişoara sau Braşov-Predeal. Pentru toate acestea sunt alocări de 9,2 miliarde euro pentru bugetul Transporturilor”, a declarat Marcel Boloş.

Sursa: Facebook/ Marcel Ioan Boloș

Sumă record pentru România

Boloș a mai declarat că este pentru prima dată când România are un buget şi un program special. Mai mult, el a anunțat că pentru domeniul sănătăţii a fost alocată o sumă record, mai exact de 5,2 miliarde euro.

„Avem pentru sănătate alocarea record împreună cu împrumutul BEI de 5,2 miliarde euro, ceea ce va însemna pentru infrastructura de sănătate un pas înainte spre modernizare şi achiziţia de echipamente medicale moderne şi ceea ce este, cred eu, pentru oamenii care sunt în situaţii de vulnerabilitate, un risc de sărăcie extremă, pentru prima dată România are un buget şi un program special dedicat protecţiei şi măsurilor pe care le acordăm sub formă de vouchere pentru alimente sau voucherele pentru repararea locuinţelor sau voucherele pentru electrocasnice care vor începe de anul viitor, pentru care avem un buget de 4,2 miliarde euro”, a completat ministrul Boloş la A3.