A fost procuror, deputat, ministru, premier. A intrat în turul doi al alegerilor pentru cea mai înaltă funcție în stat și speră că-l va învinge pe contracandidatul său de la ACL.
Are 42 de ani. A fost unul dintre cei mai tineri politicieni care au intrat în Parlamentul României și cel mai tânăr prim-ministru din Europa. Acum își încearcă norocul la Cotroceni, unde, dacă va ajunge, va fi cel mai tânăr președinte. Putem spune că face parte dintr-o familie de politicieni, fiind căsătorit din august 2007 cu Daciana Sârbu, acum europarlamentar. Socrul său, Ilie Sârbu, este senator PSD.
Procurorul Victor Ponta a intrat în politică în 2001. Premierul de atunci, Adrian Năstase, l-a numit șef al Corpului de Control al Guvernului. După doi ani ajunge președinte al TSD, funcție pe care o ocupă până în 2006.
În 2004, câștigă primul mandat de deputat de Gorj, reușind săși păstreze fotoliul și la următoarele două runde de alegeri. În primul Guvern condus de Emil Boc, în 2008, Ponta este numit ministru delegat pentru relația cu Parlamentul. S-a remarcat prin criticile pe care le-a adus Guvernului din care făcea parte. Ba chiar a intrat în conflict cu ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care refuza numirea unui secretar de stat al PSD la minister. În februarie 2010, Victor Ponta este ales președinte al PSD, învingândul pe Mircea Geoană.
În 2011, ca lider al PSD ia decizia să formeze împreună cu liderul PNL, Crin Antonescu, Uniunea Social Liberală (USL).
În mai 2012, după ce guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost trântit de o moțiune de cenzură, Victor Ponta a fost învestit de președintele Traian Băsescu în funcția de prim-ministru. Suspansul numirii lui a planat până în ultima clipă. A venit la Cotroceni evitând să dea nas în nas cu marea de ziariști, și a stat ascuns după un perete, până când președintele Traian Băsescu i-a rostit numele și l-a invitat „în scenă”.
USL câștigă alegerile parlamentare din decembrie 2012, iar Victor Ponta a fost numit, din nou, premier. După o perioadă, cei doi lideri ai USL au început să aibă abordări diferite pe subiecte importante, și, după ce mult timp au susținut public că se înțeleg de minune, în februarie 2014 a venit, inevitabil, „divorțul”. Ponta a refuzat să îl accepte ca vicepremier pe Klaus Iohannis, iar liberalii au ieșit de la guvernare. USL s-a rupt definitiv. Victor Ponta își face Cabinetul 3, care este investit în martie 2014, cu miniștri de la PSD, PC, UNPR și UDMR.
Deși n-a vrut la început, la sfârșitul lunii iulie Victor Ponta și-a anunțat candidatura la Cotroceni. În ziua în care a împlinit 42 de ani s-a lansat în cursa pentru Cotroceni pe Stadionul Național Arena în prezența a zeci de mii de oameni.
Ce spune el
● „Mai sunt 14 zile și România va avea un președinte legitim, care va putea să aibă un dialog cu toată lumea și care va reuși să îi reunească pe români. Vreau să fiu președintele oamenilor, nu al lucrurilor” (2 noiembrie 2014)
● „Azi, la 42 de ani, vă spun că mă simt pregătit, am curajul, încrederea, credința că pot fi președintele românilor, că putem face acea mare schimbare pe care o așteptăm. Vreau să fiu președintele românilor care vor sărbători 100 de ani de la Marea Unire” (20 septembrie 2014)
● „Pe 21 decembrie seara o să merg la Palatul Cotroceni și o să-i spun: Sunt Victor Viorel Ponta, am venit să te schimb” (29 octombrie 2014)
Ce spun alții despre el
● Traian Băsescu: „Primul tur îl câştigă Victor Ponta, eu sper să piardă turul doi. Dar sper din tot sufletul să piardă. (31 octombrie 2014)
● Daciana Sârbu: „Îl susţin în toate proiectele sale şi îi sunt alături. Doresc să câştige (alegerile prezidenţiale - n.r.) pentru că va fi un preşedinte foarte bun” (7 octombrie 2014)
● Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă: „Salut și susțin candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale și sunt convins că prima destinație externă a lui Victor Ponta, ca președinte al României, va fi la Chișinău” (20 septembrie 2014)
„Copilotul” de la comanda Guvernului