Barroso avertizează că unele ţări ar putea ieşi din zona euro

Manuel Barroso, preşedintele CE, spune că Europa este ameninţată de o criză de încredere, pe fondul căreia unele din ţările membre al putea lua decizia de a ieşi din zona euro.

UPDATE 15.40 Astfel, acesta consideră că, în faţa "cutremurelor care ameninţă ordinea internaţională", Europa este ameninţată de o criză de încredere în "liderii noştri în general, în Europa însăşi, în capacitatea noastră de a găsi soluţii", şi a avertizat asupra pericolului ca unele ţări să părăsească Uniunea Europeană. UPDATE 15:33  Finanţatorii Greciei vor trimite la Atena o echipă de inspectori care va verifica implementarea planului de austeritate la care s-au angajat grecii în baza acordului de împrumut, în timp ce Germania sugerează că trebuie renegociate anumite capitole din planul de salvare. Confruntându-se cu un val de greve şi proteste, guvernul socialist al grecilor accelerează strategia de reducere a datoriilor pentru a atinge obiectivele convenite cu FMI şi Uniunea Europeană luna viitoare, aşa încât ţara să poată primi următoarea tranşă de la finanţatorii externi.  Inspectorii care formează troika (reprezentanţii finanţatorilor), care au ameninţat că vor întrerupe acordul de împrumut pentru Grecia dacă Atena nu grăbeşte reformele, vor începe mâine discuţiile la Atena cu privire la un plan care are în vedere reducerea suplimentară a cheltuielilor şi creşterea taxelor. "Pot confirma că Eurogrupul va avea o întâlnire cât de curând, în luna octombrie, pentru a discuta situaţia Greciei şi eliberarea noii tranşe", a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene la Bruxelles, anunţând reîntoarcerea troikăi. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a spus că unele capitole de negociere dintr-un al doilea acord de împrumut, de 109 miliarde de euro, pentru statul elen, vor trebui rediscutate. UPDATE 13.00 Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu cele mai mari provocări din întreaga sa istorie, iar soluţia la acestea este o mai mare integrare, a declarat astăzi preşedintele CE Jose Manuel Barroso, în discursul anual privind starea Uniunii Europene, rostit în plenul PE la Strasbourg.  Barroso nu a spus nimic despre următoarea tranşă, de 8 miliarde euro, care ar trebui să fie livrată Greciei, ceea ce ridică semne de întrebare privind capacitatea Greciei de a-şi achita datoriile în octombrie.

Totodată, oficialul european a estimat că suma care ar putea fi strânsă de către Comisia Europeană în urma aplicării taxei pe tranzacţii financiare este de 55 miliarde euro pe an. UPDATE 12.15 Preşedintele Comisiei Europene a cerut Uniunii Europene să respingă sfaturile din exterior privind rezolvarea crizei deficitelor din Zona euro. "Sunt rănit când văd unii din alte părţi ale lumii spunându-ne nouă, europenilor, cu un grad de paternalism, ce trebuie să facem", a spus Barroso. Şeful Executivului european a declarat,  în aplauzele europarlamentarilor, că UE ar trebui să le spună partenerilor internaţionali "mulţumim pentru sfaturi, dar suntem capabili, împreună, să depăşim criza" UPDATE 12.08 "Grecia este şi va rămâne în zona Euro", a subliniat şeful Comsiei Europene UPDATE 12.00: Jose Manuel Barroso consideră că, acum, este cazul ca sectorul financiar să.şi aducă contribuţia la bunul mers al societăţii, după ce statele membre ale Uniunii Europene au acordat ajutoare şi garanţii pentru acest sector în valoare de 4,6 trilioane euro. "Astăzi, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru taxa pentru tranzacţiile financiare. Astăzi vom discuta acest text legislativ extrem de important", a afirmat acesta, citat de Reuters.În plus, acesta consideră că nu doar instituţiile financiare ar trebui să plătească, dar şi cei care încearcă să scape de plata taxelor. "Este timpul să adoptăm propunerile noastre privind taxele pe economii în cadrul Uniunii Europene. Fac un apel către statele membre să acorde comisiei mandatul pe care l-am cerut pentru a negocia acorduri fiscale în numele întregii Uniuni Europene cu alte ţări", a declarat Barroso. UPDATE 11.44 Europa trebuie să se pregătească pentru un efort de lungă răsuflare. Ajutorul pentru Grecia nu este un sprint, ci un maraton.

Un anumit interguvernamentalism ar putea reprezenta moartea Europei, lucru pe care nu îl dorim Barroso a mai spus că este nevoie de o mai mare integrare pentru a se putea consolida creşterea economică şi a se evita o recesiune gravă.

''Trecem printr-o criză economică, dar în acelaşi timp şi o criză de leadership. Europa nu a putut răspunde provocărilor legate de competitivitate. Criza datoriilor suverane este în primul rând o criză a încrederii. (...) Situaţia este gravă, dar avem soluţii pentru reluarea creşterii. Este nevoie de mai multă integrare, pentru că altfel există riscul fragmentării'' în Europa, a spus Barroso, scrie Agerpres.

Potrivit şefului executivului UE, pe termen scurt este nevoie de o mai mare protecţie monedei euro, simultan cu creşterea flexibilităţii.

Integrarea economică trebuie continuată

''În acelaşi timp, trebuie să continuăm integrarea economică. Cele şase pachete de măsuri pentru consolidarea guvernanţei economice pe care le veţi adopta astăzi ne vor oferi mecanisme mai puternice pentru protejarea zonei euro. Apoi, pentru ca zona euro să fie credibilă, este nevoie de o abordare cu adevărat comunitară. Uniunea noastră monetară trebuie completată cu cea economică'', a menţionat preşedintele CE.

El a anunţat că executivul UE a adoptat propunerea de impunere a unei taxe pe tranzacţiile financiare în toate statele membre, insistând pe nevoia de ''autoritate independentă a Comisiei''.

''Nu avem nevoie de mai multe instituţii, pentru că practic Comisia Europeană este guvernul economic al Uniunii Europene. Comisia însă are nevoie de autoritate independentă pentru a-şi îndeplini rolul'', a explicat Jose Manuel Barroso.