Editorii pregătesc contestații la decizia ministerului Educației de a alege ofertele cele mai ieftine pentru elevii de clasa I și a II-a, singurii care vor avea parte de programă nouă și componentă digitală.
Contestațiile sunt în pregătire, editorii au răgaz zece zile să le depună. Deranjează în primul rând faptul că s-a dat câștig de cauză celor care au avut ofertele cu prețurile cele mai mici, mai puțin de 5 lei carte plus CD. După calculele noastre, prețurile sunt sub costurile de producție”, a comentat Claudiu Istrate, director executiv al Uniunii Editorilor din România. Cu o săptămână întârziere, Ministerul Educației Naționale (MEN) a anunțat luni că din 21 de firme care au depus oferte individual sau în asociere, au fost selectate nouă.
„Probabil vor crește prețurile”
Firma cu cele mai multe oferte câștigatoare este SC CD PRESS SRL, urmată de SIVECO. Reprezentantul Uniunii Editorilor își exprimă dubiul că manualele au fost analizate. ”Clar este că Ministerul Educației are tot interesul să încurajeze prețurile mici. Însă, 99 la sută din oferte au căzut pentru neconformități legate de manualul digital. Dacă două imagini din sute utilizate aveau dimensiunile mărite, era un motiv să fie eliminate. Nu s-a făcut și o evaluare de conținut”, mai explică reprezentantul editorilor.
Nici dascălii nu sunt convinși că s-a făcut o alegere corectă. ”Dacă prețul este de doar 5 lei și în asta intră și CD-ul este suspect de ieftin. Probabil, vor să intre masiv pe piață și apoi să crească prețurile. La școală, niciodată nu am avut oferte de manuale sub 15 lei (carte și CD), iar o carte era oferită la cel puțin 9 lei”, ne-a declarat o învățătoare din sectorul 5.
Ministerul Educației: „Am respectat legea”
Oficialii MEN, prin Biroul de Presă, ne-au transmis la întrebarea legată de prețul suspect de mic al manualelor, că licitaţia s-a desfăşurat respectând toate prevederile legale şi termenele impuse de legislaţia în materie de achiziţii publice. De asemenea, toate aspectele invocate în repetatele încercări de anulare/ suspendare a procedurii de licitaţie, au fost declarate ca neîntemeiate de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor și instanțele de judecată.
Cărțile vor fi gata în 15 septembrie!
Legat de temerile că nu va exista suficient timp pentru tipărirea manualelor, oficialii MEN dau asigurări că acestea vor ajunge în şcoli până la data de 15 septembrie 2014. ”Precizăm, pe scurt, paşii parcurşi până în acest moment: luni, 4 august, MEN a comunicat ofertanţilor rezultatele finale ale evaluării ofertelor. Perioada de contestaţii are durata de 10 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Perioada de semnare a acordurilor-cadru începe după 11 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Contractarea se va realiza după centralizarea comenzilor de manuale ale școlilor. Manualele câştigătoare vor fi încărcate pe platforma www.manuale. edu.ro, la 10 zile de la comunicarea rezultatelor procedurii. Ulterior, cadrele didactice vor accesa platforma şi vor selecta manualele pe care doresc să le utilizeze”.
Cine sunt câștigătorii
Ofertele selectate să ajungă băncile elevilor sunt:
1. Manualul de Comunicare în limba română clasa I:
• SC CD Press SRL_OF_2
• Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA
2. Comunicare în limba maternă maghiară clasa I:
• Editura Corvin Deva 3. Comunicare în limba româna clasa a II-a:
• SC CD PRESS SRL 4. Matematică clasa I:
• SC CD PRESS SRL
• Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA
5. Matematica clasa a II-a:
• SC CD PRESS SRL 6. Engleză clasa I:
• SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL Nu au fost depuse oferte pentru 12 discipline de comunicare în limbile materne ale minorităților. MEN anunță că va organiza o nouă procedură de achiziții pentru loturile pentru care nu s-au depus oferte și pentru cele la care nu există încă oferte câștigătoare.