Manipulare tip Antena 3, cu Reuters şi NY Times

Analize ale unor prestigioase instituţii media străine sunt citate trunchiat în presa românească inducând publicul în eroare.

"Băsescu pariază pe planul lui Putin. L-a numit pe vechiul său aliat în funcţia de premier". Sună familiar? Este titlul unui comentariu publicat de prestigioasa agenţie de ştiri Reuters în urmă cu trei zile. Datorită titlului, "cu cârlig", analiza a făcut furori şi în presa românească. A fost preluată şi rostogolită de toate televiziunile, agenţiile de ştiri şi ziarele româneşti. Ca la Radio Erevan Dar nu integral, ci parţial, astfel că, cei care au citit cele trei-patru paragrafe citate de jurnaliştii români, au rămas cu ideea că Reuters a statuat o asemănăre reclamată de mult de analiştii de la televiziunea lui Dan Voiculescu: între Traian Băsescu şi Vladimir Putin, autoritarul lider al federaţiei Ruse care, după ce a fost timp de două mandate preşedinte, şi-a lăsat premierul succesor, pentru ca, după alţi patru ani, să poată candida. Autorul analizei Reuters porneşte de la o comparaţie între faptul că fostul preşedinte Rus Boris Eltîn l-a lăsat sucesor pe şeful KGB, Vladimir Putin şi faptul că preşedintele Băsescu l-a desemnat premier pe şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, care este văzut de unii membri PDL, sub acoperirea anonimatului, drept potenţial candidat la preşedinţia României. Iar asemănările se opreau aici. Cine citea analiza Reuters până la capăt, vedea că este ca într-un banc de la radio Erevan. Comentariul Reuters spunea că Băsescu nu e Boris Elţîn, ca Mihai Răzvan Ungureanu nu este Vladimir Putin, că SIE nu e KGB. Şi, în plus, că nici planul nu era a lui Putin, ci al lui Elţîn. "Comparaţii limitate" Iată câteva din ideile analizei Reuters, reunite sub titlul "Comparaţii limitate", care nu au fost preluate de publicaţiile româneşti:

  • Dat fiind că a studiat la Oxford, Ungureanu are o perspectivă prooccidentală.
  • În calitatea de ministru de Externe, a colaborat cu Statele Unite în cazul Irakului, iar în calitatea de director al SIE, a colaborat cu alte state membre NATO.
  • Băsescu are mult mai puţină putere decât Boris Elţîn.
  • Îşi foloseşte funcţia pentru a-şi trece politicile propiaţă liberă.
  • Fluent în patru limbi şi cunoscut drept un administrator competent, Ungureanu s-a angajat să continue programul lui Boc.
  • După obţinerea votului în Parlament a schimbat starea de spirit a nepopularului partid de centru PDL.

"În calitatea de ministru de Externe, a colaborat cu SUA în cazul Irakului, iar în calitatea de director al SIE, a colaborat cu state NATO“ REUTERS, despre Mihai Răzvan Ungureanu UN ALT CAZ Ceauşescu, material de propagandă Mai multe site-uri de ştiri din România, între care antena3.ro, jurnalul. ro şi cotidianul.ro, au publicat, ieri, o ştire potrivit căreia cotidianul american "New York Times" l-ar fi comparat pe preşedintele Traian Băsescu cu dictatorul comunist Nicolae Ceauşecu. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Jurnaliştii americani Nicholas Kulish şi Joanna Berendt vorbesc despre manifestaţiile din România şi spun clar că protestatarii sunt cei care au pus semnul egal între Traian Băsescu şi Nicolae Ceauşescu. "În timpul recentelor demonstraţii din România, pancartele şi scandările protestatarilor din Bucureşti îl descriau pe tot mai nepopularul - şi, spun criticii, chiar mai autoritarul - preşedinte Băsescu ca egalul fostului dictator Nicolae Ceauşescu", se arată în articolul publicat pe site-ul "New York Times", în ziua de 20 februarie. Citiți și:

  • Reuters, profil de preşedinte: Traian Băsescu, "îndrăzneţ fost căpitan pe mare", remarci rasiste şi nepotism
  • EDITORIALUL EVZ: De la Putin la Ungureanu, via "cârligul" Reuters