Manichiura, o carte de vizită

Descoperă secretul unghiilor ca-n reclame şi află cum să le îngrijeşti fără să bătătoreşti calea spre salon.

Unghia propriu-zisă este, de fapt, divizată în şase părţi de care depinde aspectul îngrijit al acesteia. Cele mai importante sunt: rădăcina, denumită şi matrice germinală, loja unghiei, adică matricea sterilă, aflată sub unghie, unghia propriu-zisă şi eponiciu, cunoscut şi sub numele de cuticulă.

Loja unghiei este cea mai importantă. Aceasta este vascularizată şi conţine nervuri şi melanocite care produc melanina atât de importantă în aspectul sănătos al unghiilor.

Pila şi forfecuţa

Dacă alegi să-ţi faci manichiura acasă, există două produse esen- ţiale: pila şi forfecuţa. După ce ai dat formă unghiei cu forfecuţa specială, foloseşte o pilă pentru definire, dar niciodată pe unghiile umede sau imediat după baie. Ele se vor rupe şi se vor exfolia mult mai uşor.

Alegerea pilei este importantă. Cele din carton sau din ceramică sunt mai puţin agresive decât pila clasică din metal. Pila polish te ajută să dai strălucire unghiei pe întreaga ei suprafaţă, iar lacul de unghii se va aplica uniform.

Forfecuţa destinată pieliţelor trebuie folosită cât mai rar, pentru că aceasta răneşte ţesutul. Alege un beţişor special din lemn de portocal cu care să împingi la baza superioară a unghiei. Vei evita astfel sângerarea şi descuamarea pielii din această zonă.

Soluţii temporare

Dacă natura nu te-a înzestrat cu o formă frumoasă a unghiei, poţi alege o serie de soluţii temporare, care te vor face să ai unghii de invidiat.

Unghiile false. Se aplică destul de repede, dar trebuie să îţi protejezi suprafaţa naturală a unghiei cu produse speciale, pentru că adezivul le subţiază.

Reconstituirea cu acril. Durează aproximativ două luni şi constă în aplicarea unei substanţe semitransparente ce se întăreşte după ce a fost modelată peste unghia naturală.

Aplicarea clipsului. Se fixează, folosind o răşină specială, o imitaţie de unghie de la jumătatea unghiei propriu-zise. Deasupra se aplică un gel transparent, care va conferi naturaleţe manichiurii tale. Niciuna dintre aceste metode nu le este indicată doamnelor care au carenţe mari de lipide sau au unghii cu tendinţe de exfoliere.

PROBLEME FRECVENTE

Oja nu rămâne pe unghie?

„Pentru a prelungi durata ojei pe unghie este indicat să degresezi foarte bine unghiile înainte de aplica un strat de bază incolor, apoi două straturi de ojă, şi la final un strat de lac protector“, spune Veronica Grigore, de la Peggy Sage.

Se rup uşor?

Acest lucru este urmarea deshidratării, care duce la decheratinizarea unghiei şi casarea acesteia. Foloseşte creme speciale combinate cu lacuri hidratante.

Se îngălbenesc?

Efectul de îngălbenire este rezultatul aplicării ojelor de culoare închisă direct pe unghie. Veronica Grigore, specialist Peggy Sage, ne recomandă: „Oja nu se aplică niciodată direct pe unghie, ci se aplică mai întâi un strat de bază tratament, sub formă de lac incolor sau natur“.

Sunt moi, dar nu flexibile?

Specialiştii spun că uneori carenţa de sulf din organism face ca unghiile în contact cu apa să devină foarte moi şi să se rupă uşor. Tratează-le cu produse ce conţin vitamina A sau B şi evită detergenţii.