De trei săptămâni, primarul revocat Claudiu Tusac refuză să elibereze biroul. E un război fratricid în USL, între oamenii lui Ponta şi cei ai lui Voiculescu. La mijloc sunt afaceri cu bani publici de milioane de euro
Mangalia e republică autonomă. La Primărie are loc un puci ca cel de la Moscova, de pe vremea lui Elţân. Claudiu Tusac (PSD), primarul revocat de prefect pentru incompatibilitate, s-a baricadat în birou şi nu vrea să mai iasă. Ceea ce părea o glumă proastă la început s-a transformat într-o disoluţie a statului de drept, pentru că blocajul ţine deja de aproape trei săptămâni.
Gruparea Tusac, apărată de Poliţia Comunitară
Încă o dată, ieri, Ion Mincă (PC), primarul interimar desemnat de prefectul Constanţei, n-a reuşit să pătrundă în Primărie pentru a-şi prelua atribuţiile deşi era însoţit de executori judecătoreşti. Ca pe timpul războiului din Kosovo, Tusac este apărat de o "miliţie" fidelă, formată din Poliţia Comunitară, care este subordonată local şi ascultă încă de ordinele primarului revocat. Primăria este sub asediu, zeci de jurnalişti fiind ţinuţi la intrare şi nimeni nu are voie să filmeze în interior. Ion Mincă a eşuat ieri pentru că lipseau nişte ştampile, ducând şi mai mult în derizoriu această criză.
Scandalul politic interminabil este cu atât mai penibil cu cât e un război fratricid în cadrul USL - se bat practic oamenii lui Ponta, din PSD, cu cei ai lui Voiculescu, şeful de facto al PC. Şi niciun lider de la PSD nu intervine pentru a-şi retrage armatele. Ameninţări prin fluturaşi distribuiţi în cutiile poştale
Consilierii locali PSD şi PNL s-au unit şi au refuzat numirea de către prefect a consilierului PC Ion Mincă, alegându-l pe liberalul Sorin Andrei. Media locală, puternic polarizată, este bombardată cu comunicate de înfierare a inamicilor politici. În oraş, cutiile poştale sunt ticsite cu fluturaşi prin care localnicii sunt informaţi că "în ultimii 8 ani nu au existat probleme legate de furnizarea căldurii şi preţul gigacaloriei s-a menţinut în jurul valorii de 170 lei. Însă, de când a venit primar, Tusac a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-i determine pe foştii acţionari de la Rompetrol să renunţe la contract şi să vândă acţiunile finului său, Ciupercă, a mărit apoi gigacaloria la 568 lei pentru ca societatea Callatis Therm, adică Tusac, să facă profit cât mai mare".
Alţi fluturaşi, pro Tusac , ţipă însă că "cetăţenii îngheaţă de frig în locuinţe pentru că asta este voia lui Iorguş, care deţine printr-o societate paravan, 21% din acţiuni, el dă căldură cu ţârâita, în timp ce Primăria a plătit toate sumele necesare pentru combustibilul necesar furnizării căldurii non stop". Mincă denunţă "hoţiile lui Tusac"
El continuă să susţină că nu este lăsat în primărie "pentru a nu pune mâna pe documentele care arată că de fapt societatea de furnizare a energiei termice este a lui Tusac, prin finul lui şi prin alţi interpuşi ca să nu mai vorbim de alte acte prin care a adus prejudicii de milioane de euro bugetului local, ştie şi Curtea de Conturi". CINE ESTE "FINUL" CIUPERCĂ
Interpuşii lui Tusac, afaceri de miliarde cu bani publici
Din documentele în posesia cărora a intrat EVZ ,reiese că "finul" Cătălin Ciupercă a avut relaţii apropiate de afaceri cu Mihai Claudiu Tusac. În 2005 îl întâlnim ca asociat unic şi administrator la SC C&C Wealth Management SRL Constanţa, cu obiect de activitate, printre altele, consultanţă pentru afaceri şi management.
În 2009, firma lui devine administratorul SC Village Tour fondată în 2001 de Tusac pe când nu era primar şi care, de-a lungul anilor, a obţinut contracte de zeci de miliarde lei vechi cu primăria Mangalia, mai ales pe asfaltări. În 2004, când a intrat în politică devenind consilier judeţean PSD, Mihai Claudiu Tusac s-a retras oficial din firmă cesionându-şi acţiunile unei firme americane dar, neoficial, se spune că tot el controlează afacerea. Planul de acaparare a afacerii cu agent termic
La câştigarea mandatului de primar al Mangaliei, în 2008, căldura în oraş era distribuită de SC Rominserv Therm SA, care avea ca acţionari Rompetrol SA, cu 66,60% din acţiuni, SC Intertherm, cu 21,20%, şi Consiliul Local Municipal Mangalia cu 12,20%. "Când a devenit primar, Tusac s-a decis să preia el termoficarea în oraş, prin ai lui, prin C&C Wealth Management. De fapt, nu a mai făcut plăţi către Rominserv Therm, a invocat că nu a primit bani de subvenţii de la guvern şi s-au adunat astfel datorii de 120 miliarde lei la căldură", a declarat pentru EVZ un consilier local.
Plus că Rompetrol avea de primit deja 80 miliarde lei vechi pentru combustibilul furnizat către firma de distribuţie a energiei termice. Şi atunci primarul Mihai Claudiu Tusac ar fi găsit "soluţia salvatoare" pentru oraş. La sfârşitul lui 2010 , "finul" Ciupercă se duce la Rompetrol şi propune ca firma lui, "C&C Wealth Management", administrată de un anume Marius Zăgăneanu, să preia pachetul majoritar de acţiuni, cele 66,6% de la Rompetrol. Sătul să tot dea combustibil pe datorie, Rompetrol a acceptat propunerea. Finul se retrage strategic în favoarea unui tânăr de 27 de ani
Dar cu ce bani, de vreme ce din registrele contabile reise că firma "finului"avea venituri minore? Şi aici apare SC Ecoplast Industries Group SRL Constanţa, condusă de un tânăr de 27 ani, Nikitas Simion, iar finul, care şi-a făcut datoria, a ieşit din peisaj. Pe 19 ianuarie 2011, Cătălin Ciupercă se retrage din C&C Wealth Management, cesionându-şi părţile către administratorului Marius Zăgăneanu şi lui Nikitas Simion Adrian.
Iar pe 25 ianuarie 2011 Ciupercă este revocat şi din funcţia de administrator al SC Village Tour. Aşa se face că C&C preia acţiunile de la Rompetrol, dar în baza unor bilete la ordin emise de Nikitas Simion, noul acţionar majoritar. Rompetrol pune însă gaj pe acţiuni până când va intra în posesia banilor. Şi astfel Rominserv Therm s-a transformat în SC Callatis Therm SA.
Ce spune Tusac despre "fin"
Primarul demis Mihai Claudiu Tusac a declarat pentru EVZ că nu are nicio legătură cu Cătălin Ciupercă în afară de faptul că "este într-adevăr finul meu, l-am cununat pentru că a luat o fată din Mangalia dar şi pentru că de ani de zile, el îmi gestionează foarte bine banii, este bancher, în rest nu am nicio legătură".
Tusac spune că "finul ţine şi conturile societaţilor lui Nikitas Simion, cel care a preluat acţiunile majoritare de la Callatis Therm". Nu ar avea nicio contribuţie la cooptarea lui Nikitas în Callatis Therm pentru că "acesta avea de mult legături de afaceri cu Rompetrol". CIREAŞA DE PE TORT
Primăria garantează un împrumut în favoarea unei firme private
În urmă cu câteva zile, consilierii locali USL, majoritari, au acceptat bucuroşi propunerea SC Callatis Therm SA şi au aprobat garantarea unui credit de 9 milioane lei "numai pentru achiziţionarea combustibilului necesar populaţiei".
În acest fel , dacă prefectul nu va contesta hotărârea, iar ministerul de finanţe va fi de acord, cu creditul luat de SC Callatis Therm, se va putea cumpăra combustibil şi vor fi plătite şi o parte din datoriile către Rompetrol. Un acţionar minoritar al SC Callatis Therm susţine însă că "aici e o mare şmecherie, acţionarul majoritar îşi plăteşte astfel datoriile fără a scoate un ban din buzunar, îndatorând astfel primăria Mangalia". El nu înţelege de ce creditul nu a fost făcut direct de Primărie, aşa cum procedează şi alte administraţii: "E curat murdar, aşa orice firmă privată poate veni la Primărie să ceară să-i fie garantat un credit şi, dacă nu are cu ce să plătească, Primăria să fie bună de plată".