Avioanele de vânătoare rusești Su-34 au fost din nou în frunte anul trecut, după ce au finalizat cu succes un exercițiu de realimentare aeriană în condiții „extreme”.
Cu excepția testelor în ultimele etape ale războiului din Siria cu noul model al avionului de luptă Su-57, cel mai performant avion militar din lume, care urmează în acest an să intre în dotarea Forțelor Aerospațiale rusești, avionul de luptă Su-34 e considerat în mod unanim drept bombardierul cel mai avansat din punct de vedere tehnologic. Și care va fi implementat de forțele aeriene ruse în Siria.
Zvezda, canalul de televiziune oficial al Ministerului Apărării din Rusia, a publicat imagini video ale exercițiului. Video-ul, deși foarte scurt, arată o sondă de realimentare Il-76 care se extinde spre un Su-34.
Un videoclip ceva mai lung postat pe YouTube, cu același eveniment, prezintă momentul în care sonda se atașează de Su-34. Acest exercițiu se distinge de restul de acest fel, prin faptul că avionul Su-34 nu numai că a fost alimentat în condiții meteorologice dificile, ci a făcut acest lucru în timp ce a oprit încercările de blocaj intermitent.
Numele bombardierului Su-34, înscris de NATO ca „Fullback”, a fost introdus în 2014 și continuă să fie la mare căutare în întreaga armată rusă.
Recent, Districtul Militar Central al Federației Rusiei a început să-și asambleze a doua escadrilă de bombardiere Su-34, după ce și-a alcătuit-o pe prima, la începutul anului 2018.
„În prezent, am început procesul de formare a celei de a doua escadrile Su-34 în cadrul regimentului nostru. Am primit optsprezece din aceste unități în 2018 și intenționăm să achiziționăm alte șase până la sfârșitul anului 2019 ”, preciza un comunicat al Ministerului Apărării.
Conceptul Su-34 este de fapt destul de vechi, scrie site-ul nationalinterest.org
Dezvoltarea lui a început încă din anii '80, dar s-a oprit din lipsa finanțării, în urma destrămării Uniunii Sovietice, în anii '90. Programul Su-34 a fost readus la viață, în mod viabil, abia în 2005, multe dintre componentele sale fundamentale fiind depășite.
În urmă cu un an, Ministerul rus al Apărării a încercat să minimalizeze accidentul în care două bombardiere de tip Su-34 s-au ciocnit în aer în timp ce survolau Strâmtoarea Tătară, cu un comunicat care învinovățea „eroarea de pilotaj”. Chiar și așa, informațiile conform cărora Forțele Aerospațiale Rusești (VKS) au decis anularea tuturor zborurilor Su-34 în perioada imediat următoare a accidentului sugerau că rușii nu au exclus posibilitatea unei defecțiuni tehnice.