Soarta lui Mircea Diaconu, la mâna Senatului. Greblă: "Ce să fure un director de teatru, decorul?"

Comisia juridică a Senatului a evitat să se pronunţe în cazul lui Mircea Diaconu, declarat incompatibil de instanţă. Pe acelaşi principiu ca şi deputatul Sergiu Andon, Diaconu ar urma să-şi piardă mandatul.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a explicat că senatorii-jurişti nu vor face un raport şi că vor lăsa decizia la latitudinea plenului Senatului, pentru că sunt parte din problemă.  Mai concret, cu trei ani în urmă, Diaconu, venit în Parlament ca senator PNL, s-a interesat la Comisia juridică dacă funcţia de director al Teatrului Nottara era incompatibilă cu cea de parlamentar. Deşi aceasta era o funcţie de conducere într-o instituţie bugetară, comisia i-a spus că nu este nicio problemă. ANI a fost de altă părere însă şi cazul a ajuns, în final, în instanţă. Verdictul final a fost dat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 19 iunie, declarându-l incompatibil. Justiţia a constatat, totdată, că Diaconu s-a aflat şi în conflict de interese, pentru că, în calitate de director de teatru, şi-a favorizat soţia, actriţa Diana lupescu, angajată a aceluiaşi teatru. Ca urmare a acestui verdict, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Culturii în guvernul Ponta, unde de-abia fusese numit, şi a fost înlocuit de Puiu Haşotti.  Greblă cere mai multă omenie Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice, a declarat, conform rtv.net, că şi astăzi comisia a ajuns la aceeaşi concluzie ca acum trei ani, că nu e incompatibilitate. "Păi, acum dacă directorii teatrelor, marii artişti ai acestei ţări, rectorii marilor universităţi din ţară, nu pot fi senatori şi deputaţi, atunci cine să mai fie? Ce poate să fure un director de teatru de la un teatru care are buget de subzistenţă acolo? Decorul de la teatru? De pe urma funcţiei de director la un teatru nu foarte mare în Bucureşti ce profit poţi să ai?", a comentat senetorul PSD. Acesta a apreciat că "la marile valori ale aceste ţări, ar trebui analizate cu mai multă omenie şi nu neapărat cu răutate" problemele de incompatibilitate. Diaconu: "În viaţa mea nu am mers fără bilet" În timpul şedinţei Comisiei juridice, senatorul şi-a pedat cauza explicând că toată viaţa a fost corect. "Eu niciodată, în viaţa mea nu am mers fără bilet de tramvai",a  spus Diaconu, confrom Agerpres. "Consider, în clipa asta, că eu, în Senat, nu am mers fără bilet nici o secundă. Am fost corect cât am putut. De la cap la coadă. Dacă în final, când mai sunt două luni de mandat, voi fi găsit fără bilet în tramvai, o să fie jena mea toată viaţa".

Mircea Diaconu a precizat că se va adresa Curţii de Apel pentru a i se explica unde a greşit. "Eu cred că, din punct de vedere legal, eu am fost perfect acoperit până în momentul în care ANI a constatat că nu sunt în stare legală. E în regulă. Când am aflat că sunt incompatibil, imediat, am făcut efortul de a ieşi din starea de incompatibilitate, nu am continuat-o. Unde e vinovăţia mea? Asta e întrebarea mea. Eu cred că nu e nicăieri. Mai există nişte căi de atac. O să le continui. O să încerc să mă adresez Curţii de Apel, să facă precizări", a mai declarat senatorul liberal.

Mircea Diaconu a subliniat că s-a interesat din prima zi de Parlament dacă e incompatibil şi Comisia juridică i-a spus că nu. "Eu, de bună-credinţă, chiar din a doua zi după ce am intrat în această clădire am formulat o întrebare cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate. (...) Răspunsul primit de la Senat a fost că totul e în regulă, totul e legal, a fost şi o explicaţie legală acolo, dacă nu mă înşel, un articol de lege şi am primit acordul Senatului să pot lucra în cele două funcţii", a explicat Diaconu. "Eu nu ţin nici azi ca cele două funcţii să fie compatibile, sunt perfect de acord că cele două funcţii sunt incompatibile, dar nu pot fi de acord cu vinovăţia mea. Eu vreau să trăiesc legal. Mă supun legii, autorităţilor, ceea ce am şi făcut - am renunţat la calitatea de director", a explicat Diaconu. CITIŢI ŞI:

  • Parlamentul sfidează procurorii. Foştii miniştri Dobre şi Borbely, ţinuţi departe de instanţă