Mâncare de urzici cu usturoi este o rețetă de pe vremea bunicilor. Reţeta este simplă, ieftină, dietetică, gustoasă şi în același timp plină de vitamine si minerale.
Mâncare de urzici. În fiecare primăvară este recomandat să se facă o cură de urzici deoarece sunt pline de vitamine, săruri minerale și au o mulțime de efecte benefice pentru sănătatea noastră. După ce le spălați foarte bine, opăriți urzicile timp de 2-3 minute în apă clocotită în care ați pus puțină sare. Scoateți urzicile într-o strecurătoare și treceți-le sub un jet de apă rece, apoi tocați-le mărunt. Mai trebuie spus că în combinație cu usturoi, mâncarea de urzici nu mai este fadă la gust.
Mâncare de sezon. Nu aruncați apa în care ați opărit urzicile
Apa rămasă strecurați-o printr-o sita fină, apoi o puteți folosi la mâncarea de urzici, şi dacă mai rămâne e bine să vă spălați pe cap pentru întărirea rădăcinii firelor de păr sau puteți bea dimineața pe stomacul gol.
Pentru că de obicei atunci când apar urzicile ne aflăm în plin Post al Paștelui, urzicile se folosesc în multe mâncăruri de post. Urzicile se gătesc în mod similar spanacului sau șteviei. Mâncarea de urzici cu usturoi se face la fel de ușor ca orice mâncărică de-a noastră, tradițională.
Se călește o ceapă mare în puțin ulei, se adăugă o lingură de făină, se lăsă un minut să se gătească alături de ceapă, apoi începeți să turnaţi puțin câte puțin din apa în care aţi opărit urzicile.
Când făina s-a îngroșat puțin, adăugaţi urzicile tocate, încă puțină apă și le lăsaţi să mai fiarbă împreună cam 10 minute. La final puneţi usturoiul trecut prin presă, stingeţi focul și lăsaţi mâncarea cinci minute acoperită cu un capac ca să se împrietenească toate aromele. Mâncarea de urzici se servește caldă, alături de orez, mămăligă, ouă sau carne de pui, în cazul în care nu postiți.
Încă o reţetă la fel de gustoasă: mâncare de urzici cu orez
Pentru rețeta de urzici cu orez sau pilaf cu urzici mai ai nevoie de 1/2 cană de orez, 1 ceapă, 2-3 căței de usturoi şi o conservă de roșii cubulețe în suc propriu, iar urzicile le mărunțești ceva mai gros.
Pregătești urzicile la fel ca în reţeta de mai sus în tigaie, cu ceapa şi usturoi. Tăiaţi mărunt ceapa şi cățeii de usturoi adăugați în plus şi îi puneţi la călit într-o altă tigaie, în putin ulei, pentru câteva minute. Adăugați apoi orezul, îl amestecați puțin cu legumele călite şi apoi completaţi cu apă în proporti de 3 la 1, deci pentru 1/2 cană de orez, 1 cană şi jumatate de apă, apoi puneți la fiert la foc mediu.
Cand orezul este gata, adăugaţi peste el urzicile călite şi sucul de roșii şi mai laşi câteva minute. Completează cu sare şi piper după gust. Putreţi servi urzici cu orez atât ca preparat simplu, cât şi ca garnitură pentru șnițele din soia sau preparate din carne.
Sursa: bucate-aromate.ro.