Mâncare ca la Violeta acasă

O absolventă de germană-franceză şi-a instalat „bucătăria vintage“ în centrul Capitalei. Meniu zilnic: bucate gătite în casă, fără prafurile magice din reclamă.

În bucătărie, la etaj, miroase a pâine proaspăt scoasă din cuptor. „Astăzi am frământat aluatul cu roşii proaspete, salvie şi busuioc“, spune Violeta şi rupe pâinea aburindă, bună de mâncat, la parter, cu o porţie de musaca din piure cu carne de viţel şi ciuperci. De câteva săptămâni, Violeta Dincă s-a mutat cu bucătăria şi reţetarul pe Strada Batişte, nr. 23, colţ cu Jean Louis Calderon, unde găteşte, în fiecare zi, pentru bucureştenii care vor să mănânce sănătos. La Violeta’s Vintage Kitchen (n.r. - Bucătăria vintage a Violetei) poţi să vii dimineaţa, să te bucuri de frigănele sau pâine de casă unsă cu dulceaţă de cireşe amare. Poţi să vii şi la prânz, cu colegii, să mănânci o supă de ceapă cu bacon, crutoane şi caşcaval, dar poţi să treci şi seara, să iei la pachet o tartă cu brânză dulce, mere şi scorţişoară. „Gătesc sănătos, cât mai natural posibil, mâncare de casă. Bucătăria mea, în care bunica s-ar simţi în largul ei, are arome din trecut, dar nu şi cuburi sau plicuri cu amestec magic“, spune Violeta, proprietara micului restaurant. N-are studii de gastronomie, ci de filologie - e traducător autorizat de germană-franceză - şi ştie să facă tocăniţa gustoasă şi fără „adaosul de legume“ cu reclamă la televizor. A deschis restaurantul cu mâncare de casă din pasiune pentru bucatele cu gust, fără aditivi şi conservanţi: „La început găteam doar pentru familie, pentru cei trei copii şi pentru prieteni. M-am gândit că există mult mai multe persoane cărora le-ar plăcea să mănânce mai sănătos“. Clienţi fideli: avocaţi, notari, judecători Intuiţia Violetei, bucătăreasa în vârstă de 30 de ani, n-a dat greş - la o lună de la servirea primei supe în restaurant. Are deja clienţi fideli, care mănâncă aici zilnic şi-i laudă mâncarea: avocaţi, notari şi o judecătoare de la Curtea Constituţională. Ba chiar a primit şi oferte de colaborare - „soţia cuiva de la Ambasada SUA“, instituţie aflată la doi paşi, i-a propus să aducă în „bucătăria Violetei“ şi fast-food: „M-am simţit chiar jignită. Adică mâncarea noastră nu e bună, trebuie să ne hrănim cu hot-dog?“. A refuzat oferta americanilor şi merge mai departe cu „mâncarea sănătoasă“. De cu seară stabileşte meniul - neapărat pâine de casă, două supe, una din legume, una cu carne, două mâncăruri pentru felul doi şi dulciuri -, iar dimineaţa găteşte. Lista de bucate se schimbă zilnic şi se afişează dimineaţa pe site-ul „bucătăriei“ (www.violetas.ro).

PREŢURI Promoţii la masă în toată luna februarie Să mănânci la Violeta, la una dintre cele şapte măsuţe îmbrăcate în carouri, cu muzică de relaxare pe fundal, nu te costă decât jumătate de oră şi câteva zeci de lei. O supă costă 8-9 lei, un castronel cu musaca - 18 lei, o porţie generoasă de mazăre cu carne de viţel - 25 de lei. Salata de morcovi cu miere, pătrunjel şi rozmarin se plăteşte cu 6 lei, iar cea verde cu pui, crutoane, parmezan şi anşoa - cu 14 lei. În această lună, în care Violeta’s Vintage Kitchen va fi inaugurat oficial (pe 21 februarie), clienţii se pot bucura de oferte precum cafea din partea casei la micul dejun sau o masă gratis la cinci plătite. Restaurantul e deschis, de luni până vineri, de la 8.30 la 23.30, iar sâmbătă de la 11.00.