Mancam prost la serviciu!

Multe companii colaboreaza cu firme de catering, dar majoritatea oamenilor se plang de meniurile monotone si cu gust rau.

Cu o masa calda ca la mama acasa, putina relaxare la sala de fitness si un masaj la finalul programului de lucru, cand dor toate incheieturile si in special ceafa, angajatul roman ar fi mai productiv, mai sanatos si mai in forma.

„Ar fi bine sa ne faca sala de sport la serviciu. Daca ai apucat si te-ai urcat in masina pana la sfarsitul programului, nu te mai indrepti catre sala de fitness, ci direct acasa la un pui de somn”, spune Carmen Baldovin, o tanara care lucreaza la o companie farmaceutica din Bucuresti.

Aduc cea mai ieftina mancare

Bianca M. ar fi multumita daca firma de IT la care lucreaza ar rezolva macar problema meselor. Ajunge acasa aproape nemancata pentru ca de multe ori rosiile si salata de la serviciu sunt vechi, iar felul doi este gatit prost. „Aduc cea mai ieftina mancare posibila”, spune tanara.

La compania imobiliara Impact nu se gaseste mancare ieftina, ci, din contra, meniuri putin cam piperate. „Costa mult, dar e mancarea calda si asta e bine”, spune Claudiu Morosanu, coordonator HR.

Nici Raluca Andronescu, angajata la o firma de consultanta, nu este foarte satisfacuta de felul in care mananca. „Avem bucatarie, ni se aduc boluri pline cu banane si mere, cutii de lapte, dar de cele mai multe ori ma iau cu treaba si uit sa mananc. Poti fi in echipa unui senior dificil si sa nu poti manca”, spune Raluca.

Mentalitatea din companii trebuie schimbata

Chiar daca a manca sanatos la serviciu este de neconceput pentru unii, iar ideea infiintarii unei sali de sport in cadrul firmei pentru care lucreaza li se pare de-a dreptul astronomica, acestea sunt recomandarile expertilor din cadrul Departamentului de sanatate si protectia consumatorului al Comisiei Europene si tendinta spre care se indreapta tot mai multe companii din strainatate.

In Romania, putine firme au initiativa de a sprijini un stil de viata sanatos, iar numarul celor care au infiintat sali de sport chiar in interior aproape ca poate fi numarat pe degete.

„Doar companiile mari sau cele inovatoare se incadreaza in acest grup.  Pentru ca fenomenul sa se extinda avem nevoie de schimbarea mentalitatilor si a culturilor organizationale. Angajatii interesati de asa ceva nu ar mai trebui considerati neocupati sau insuficient implicati in business”, spune Eduard Radu, managing consultant la compania Acceder.

El crede ca miscarea la serviciu nu este deocamdata o practica apreciata la noi. „O activitate sportiva serioasa dureaza minimum 30 de minute, iar daca faci si un dus nu-ti mai ramane timp pentru masa. Hrana primeaza deocamdata la noi. Totusi, chiar si in UE stiu companii cu sali de sport in interior, care nu sunt folosite mai deloc”, mai spune Eduard Radu.

Chiar si atunci cand se decid sa infiinteze sali de sport, majoritatea companiilor se lovesc de lipsa spatiilor sau a dusurilor. eprezentantii firmei imobiliare Impact spun ca au vrut sa deschida o sala de antrenamente, dar zona in care au birorurile nu le permite.

„In Pipera sunt probleme cu canalizarea. Pana nu se vor rezolva acestea nu putem face nimic. Bani pentru aparatele de fitness exista”, spune Mihaela Popa, PR Officer la „Impact”.

Stil de viata

„As alege sportul in locul meselor gratuite”

Carmen Baldovin, cercetator medical la o companie farmaceutica, isi incepe ziua de lucru la 8.30 si termina seara, uneori si dupa ora 21.00. Din principiu, nu sare niciodata peste micul dejun si nu mananca seara dupa ora 18.00. De cand s-a angajat in industria pharma a slabit opt kilograme, iar de rezultatele analizelor pe care le va face la sfarsitul anului spune ca deja ii este frica.

„Incerc sa mananc pe la 12.00-13.00 ce-mi aduc de-acasa. Uneori nu reusesc si aman pranzul dupa ora 16.00, iar daca trec de  ora 18.00 deja spun adio meselor”, povesteste Carmen.

 Pentru ea cea mai mare problema nu o constituie  ceea ce mananca, ci cand mananca. „Saritul peste mese ma „omoara”, dar daca ar fi sa aleg intre mese gratuite si o sala de sport in interiorul companiei as opta pentru ultima varianta. „Cand fac miscare am foarte multa energie”, spune ea.