Managerii prognozează o creştere a construcţiilor şi a industriei

Managerii din construcţii şi industrie sunt optimişti cu privire la perioada următoare şi prognozează o creştere moderată pe aceste segmnete, relevă o anchetă conjuncturală realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Activitatea din industria prelucrătoare şi construcţii va creşte moderat în perioada februarie - aprilie, iar în servicii şi comerţul cu amănuntul se conturează o relativă stabilitate, potrivit opiniilor managerilor unor societăţi comerciale. De asemenea, aceştia estimează că, în perioada următoare, numărul de salariaţi se va stabiliza în toate sectoarele economice.

În industrie, managerii se aşteaptă, în următoarele trei luni, la o creştere a volumului şi la o stabilitate a numărului de salariaţi, mai ales la întreprinderile cu peste 500 de angajaţi. În unele sectoare, precum fabricarea autovehiculelor de transport rutier şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, numărul de angajaţi ar putea să crească.Creşteri s-ar putea înregistra însă şi la preţuri.

Activitatea în construcţii revine pe creştere

În construcţii, în următoarele trei luni, se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei şi o relativă stabilitate a stocului de contracte şi comenzi. Managerii estimează relativă stabilitate şi a numărului de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se estimează o creştere moderată a acestora.

Stabilizare în zona afacerilor din comerţ

În februarie, managerii din sectorul comerţului cu amănuntul au estimat o relativă stabilitate a activităţii economice pentru următoarele trei luni. Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţa de relativă stabilitate, sold conjunctural +4%, ca şi volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri, sold conjunctural +3%.

Managerii prognozează, pentru următoarele trei luni, o stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector, dar şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul, sold conjunctural +38%.