Laura Serban conduce afaceri de zeci de milioane de euro. Mediul concurential din Romania a inceput "sa produca" si manageri de clasa.
Multi ar spune ca este aproape imposibil sa lucrezi in umbra vizionarului Octavian Radu, omul de afaceri care a construit in 17 ani unul dintre cele mai mari holdinguri din Romania, cu peste 50 de firme reunite sub brandul RTC, cu 4.000 de angajati si afaceri anuale de circa 300 de milioane de euro.
La doar 30 de ani, Laura Serban a reusit sa-si faca deja un nume in afaceri si sa-l concureze de multe ori pe cel al modelului ei - Octavian Radu. Dupa ce a bifat cu succes dezvoltarea Depozitului de Carte si a retelei de librarii Diverta, a trecut pe un business diferit si a adus in top platforma de plati electronice a RTC - divizia PayStore -, o afacere care plutea in deriva la momentul preluarii.
A intrat in "campul muncii" de pe bancile scolii, cand a inceput ca asistenta a unui manager pentru o firma de distributie de produse alimentare. Nu era facuta pentru munca de rutina a unei secretare, asa ca la mai putin de jumatate de an incepuse deja sa-si caute o alta slujba. Provocarea adevarata pentru proaspata masteranda in administrarea afacerilor a venit insa odata cu intrarea in afacerea RTC.
O coincidenta fericita a facut ca grupul omului de afaceri Octavian Radu sa caute oameni in aceeasi perioada, martie 2000, pentru postul de asistent de marketing. "Dupa trei-patru interviuri m-au angajat sa gestionez gama lor de carte, care atunci insemna cateva zeci de titluri. Acesta este pentru mine cu adevarat primul job", isi aminteste Laura Serban.
A atacat "felia" propriilor furnizori In 2002, afacerea cu carte a RTC trecea printr-o schimbare semnificativa: de la retail destinat segmentului office, si care cuprindea cu precadere produse de papetarie, s-a orientat, sub carma Laurei Serban, spre consumator.
"In vara lui 2002 eram la mare, la Mamaia, insa nu in concediu, ci in sedinte de definitivare a conceptelor Depozitul de Carte si Diverta. Insa toata munca a meritat. De la trei rafturi de carti am ajuns la cateva zeci", isi aminteste Laura Serban.
Dupa modelul german, managerul de la RTC a inventat si la noi un concept nou de librarie, mai dinamic si mai atractiv pentru consumator. A asezat cartile pe domenii si nu pe edituri, cum se practica pana atunci, a adaugat muzica si jucariile, iar in final a extins magazinele Diverta in marile centre comerciale.
Rezultatele: micul departament al RTC a devenit o companie in sine si a devenit lider in piata de retail de carte, cu toate ca se batea in piata cu propriii furnizori de carte, care incepusera sa-si dea seama de importanta unui spatiu prietenos in librarie. La 25 de ani, Laura Serban punea pe picioare un business care in scurt timp facea anual afaceri de sase milioane de euro.
Din 2005 a preluat divizia de jucarii a grupului, tot parte din Diverta, si a adus-o la o cifra de afaceri de zece milioane de euro. Spre bucuria copiilor, dar si a patronului afacerii, a adus nume noi pe piata, precum Tomy (Anglia) si K’Nex (Statele Unite).
A restructurat si a fidelizat
Adevarata provocare a venit insa anul trecut, cand bossul de la RTC i-a propus sa preia divizia de telecom Mobishop, care ar fi urmat sa se pregateasca pentru implementarea serviciului PayStore - un sistem de plata electronica a facturilor. O afacere de cinci ori mai mare, cu potential imens in piata, care insa nu mergea conform asteptarilor.
Dincolo de atasamentul fata de divizia de Carte, Laura Serban a acceptat sa treaca spre o piata mai dura pentru ca o motiva competitia. Pe piata de incarcare electronica si plati on-line se "batea" cu gigantul Citibank pe o piata de jumatate de miliard de euro, iar compania era dezorganizata in interior.
"La acel moment mi-am dat seama ca daca nu voi face treaba buna la divizia PayStore cariera mea ar fi urmat sa fie compromisa. Am riscat si am castigat", recunoaste Laura Serban. La interior a restructurat, iar la exterior a fidelizat.
Sistemul de plati electronice al Mobishop este disponibil acum in 4.000 de puncte de retail din tara, de la comercianti independenti la retele internationale de magazine si a facut anul trecut afaceri de 50 de milioane de euro.
CV Laura Serban, o tanara de cariera
Radacini: nascuta si crescuta in Bucuresti
Stare civila: necasatorita
Educatie: licentiata in marketing la ASE si MBA in administrarea afacerilor, vorbeste fluent engleza si s-a specializat in vanzari si comunicare in afaceri.
Cariera: a intrat in grupul RTC in urma cu sapte ani, la doar 23 de ani, iar de atunci nu si-a schimbat nici macar o zi codul postal de la birou. A condus trei afaceri ale grupului, care contribuie cu 25a la veniturile RTC. Seful ei, Octavian Radu, proprietarul holdingului, spune ca are planuri mari pentru Laura, insa nu ne dezvaluie alte detalii.
Program zilnic: nu este matinala, astfel ca nu ajunge niciodata prima la birou. Pleaca insa printre ultimii si isi incheie ziua in sala de sport. Afacerile le incheie la birou si le sarbatoreste la restaurant. La sfarsit de saptamana pleaca la munte sau in strainatate, iar destinatia preferata este Parisul.
Hobby: masinile, cumparaturile si calatoriile sunt cele mai mari pasiuni. Conduce un BMW pe care toti colegii il invidiaza si, spun aceiasi colegi, ar vrea sa-si asigure hainele. Il admira pe Donald Trump. Nu s-ar face niciodata profesoara, iar daca nu ar lucra la RTC si-ar depune CV-ul fara ezitare chiar astazi pe masa lui Octavian Radu.
AFACERI Ce spune seful despre ea "Este cel mai tanar manager al RTC, de aceea poate cea mai nerabdatoare. Nu prea cunoaste mila", spune Octavian Radu, proprietarul holdingului de 300 de milioane de euro. Laura Serban este unul dintre cei zece manageri care se ocupa de afacerile grupului, intr-o organizatie creata in stil occidental, in care proprietarul supervizeaza afacerile si se implica doar la nivel de strategie.
"A "imprumutat" de la mine stilul direct, fara ocolisuri, cu dorinta fierbinte de a incheia afacerea, nu de a "negocia" la infinit ultimul detaliu. Constiinta timpului este mai acuta decat cea a banului, de aceea nu plange dupa bani pierduti, ci doar dupa timp si oportunitati.
Laura intelege repede, are o placere de a lua decizii rapide, bazandu-se atat pe experienta intensa acumulata in ultimii ani, dar si pe inspiratie. Are capacitatea de a-si face prieteni printre parteneri si sa-si motiveze oamenii", mai spune boss-ul de la RTC.
Locul 29 in topul celor mai bogati romani Potrivit Top 300, clasament editat de revista "Capital", Octavian Radu avea anul trecut o avere de circa 130 de milioane de dolari, astfel ca ocupa locul 29 in topul celor mai bogati romani. Pe angajati ii motiveaza nu doar financiar, cat mai ales acordandu-le libertate in a lua decizii.
"Laura, ca majoritatea managerilor RTC, primeste multa incredere din partea mea, care se manifesta in libertate si respect. Posibilitatea de a-si pune in aplicare propriile idei este ca un drog pentru toti", spune bossul de la RTC.