„Mâna dreaptă” a românilor cu handicap, retezată cu 25%

Peste 180.000 de familii în care există persoane cu handicap grav vor fi afectate de reducerea banilor pentru însoţitori, anunţată de executiv.

Intenţia guvernului de a tăia cu 25% şi indemnizaţiile celor care au grijă de românii cu handicap grav va afecta peste 180.000 de persoane, copii şi adulţi, care beneficiază acum de asistent personal sau însoţitor. Concret, cei care ar trebui să aibă grijă de persoanele cu handicap grav ar urma să primească de la stat doar 600 de lei brut/ lună în loc de 705 lei brut cât încasează acum.

Potrivit specialiştilor, dacă ar fi luate însă în calcul toate precizările făcute de reprezentanţii executivului în legătură cu măsurile de austeritate, reducerea efectivă ar urma să fie de doar 15%, pentru că valoarea indemnizaţiei nu poate scădea sub nivelul salariului minim pe economie, de 600 de lei.

Aşadar, fie că sunt asistenţi personali, angajaţi cu contract de muncă la primărie sau însoţitori ale căror lefuri sunt incluse în indemnizaţia beneficiarului, „îngrijitorii” primesc aceste sume ca şi cum ar fi bugetari. „Aşa că ar trebui să li se taie şi lor «salariile »”, au explicat surse EVZ.

Însă, după cum arată statisticile oficiale, cei mai mulţi dintre ei sunt rude ale celor pe care-i îngrijesc, aşa că reducerea va afecta bugetul şi nevoile persoanelor cu handicap. Asta, în ciuda faptului că membrii executivului au declarat, în repetate rânduri, că românii cu nevoi speciale nu vor fi „loviţi” de tăieri.

Mai puţin de un îngrijitor la fiecare persoană cu handicap

În total, în România există aproximativ 180.000 de asistenţi personali sau însoţitori care primesc bani de la stat pentru a avea grijă de cei peste 225.000 de români cu handicap de gradul I, care nu mai au capacitatea fizică de a se descurca singuri.

Un calcul simplu arată că acum există 0,8 îngrijitori la fiecare român cu handicap grav, ceea ce înseamnă că nu toţi cei ce ar avea nevoie de îngrijiri le şi primesc.

Astfel, potrivit datelor Autori tăţii pentru Persoanele cu Handicap (ANPH), în România, există aproape 86.500 de asistenţi personali, plătiţi de primăriile din ţară cu 705 lei brut/lună, în baza unui contract de muncă.

În plus, alte peste 52.000 de persoane, majoritatea rude ale celor cu dizabilităţi, au ales să le fie însoţitori acestora, pentru o in demnizaţie a cărei valoare se ridică tot la 705 lei brut/lună.

În acelaşi timp, alte aproape 45.000 de persoane primesc acum, în baza legii pensiilor, o indemnizaţie lunară de însoţitor de 587 de lei pentru a avea grijă de pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I de handicap.

„Forţaţi” să renunţe la meseria de asistent personal

Tăierea indemnizaţiilor nu e singura surpriză pe care guvernanţii le-au pregătit-o românilor cu probleme grave de sănătate.

„S-a decis ca fiecare consiliu judeţean să-i pună pe asistenţii personali să aleagă între a pleca şi a deveni însoţitori cu indemnizaţie. Asta, ca să scutească primăriile de plata taxelor şi a contribuţiilor”, susţine preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap (ONPH), Francisc Simon.

„Nici măcar nu le dă posibilitatea de a alege şomajul. Şi, decât cu indemnizaţie tăiată, mai bine stau acasă cu venitul minim garantat, care e mai mare. Vor fi clar afectate persoanele cu handicap, care se vor descurca mai greu, iar unii vor fi chiar nevoiţi să plătească din propriul buzunar un însoţitor”, a conchis Simon.

Opinia acestuia este împărtăşită şi de beneficiarii însoţitorilor. Spre exemplu, o femeie de 30 de ani, care se chinuieşte de doi ani după ce a fost operată de cancer de colon, folosea banii primiţi de soţul ei ca însoţitor pentru a plăti pungile medicale speciale, care nu-i sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Zilele trecute, ne-au anunţat de la primărie că o să luăm mai puţini bani. Greu ne descurcam şi până acum, dar, după ce o să ne taie banii ăştia, o să fie şi mai greu. Guvernanţii nu ştiu ce înseamnă să ai grijă de o persoană cu handicap sever, cât de greu este”, spune şi un asistent personal din Alba, care are grijă de ani buni de soţia sa.

"Vor fi clar afectate persoanele cu handicap. Unii chiar vor fi nevoiţi să plătească din buzunarul lor pentru a găsi un însoţitor.“ FRANCISC SIMON, preşedinte ONPH

225.844 de români, copii şi adulţi au handicap sever şi au nevoie de asistenţă permanentă