Mămicile din Bucureşti au alăptat în public: "E un act normal"

Peste 20 de mămici s-au strâns azi dimineaţă în Parcul Izvor, din Capitală, pentru a susţine alăptatul bebeluşilor la sân. Cam cât o grupă de grădiniţă de mogâldeţe gânguritoare, mămicile şi-au parcat cărucioarele unul lângă altul să stea la o discuţie pe iarbă.

Ca şi anul trecut, evenimentul a fost unul la scară mondială. La ora 11.00, ora României, mii de mămici din peste 21 de ţări au dat startul alăptatului. "Ne bucurăm că vremea ţine cu noi. Am ales un parc ca să putem sta liniştite pe iarbă, să hrănim bebeluşii şi să dezbatem pe tema alăptării", a explicat Roxana Duduş, coordonatoarea evenimentului şi a campaniei "Mami, alăptează-mă!". Mămicile participante au declarat că, la început, nu au primit foarte multe informaţii despre modul corect de alimentaţie a bebeluşilor. "La noi, durata de alăptare este de maxim 6 luni, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă alăptarea exclusivă până la şase luni şi, în continuare cu diversificarea alimentaţiei, până la 2 ani. Acest lucru are beneficii foarte mari, copilul e mai inteligent şi are un sistem imunitar mai puternic, iar mama devine mai liniştită datorită unor hormoni care se produc în timpul alăptării", a mai adăugat Roxana Duduş. Când bebeluşii cer de mâncare

Ilinca Miruna are 5 luni, iar mămica ei, Cătălina Oprea, spune că o va hrăni la sân cel puţin un an şi jumătate: "Sinceră să fiu, nu ştiam prea multe lucruri. Mă gândeam că va fi o perioadă de câteva luni şi apoi voi trece pe lapte praf, însă am fost la cursuri prenatale, la întâlniri de sprijin. Acolo am mai deschis ochii. Probabil că, după un an, va fi mai greu, pentru că voi merge la serviciu, dar sper să mă descurc". Mama lui Ştefan, un voinic de un an şi o lună, spune că îşi hrăneşte bebeluşul oriunde, de câte ori îi e foame. "O singură dată am avut parte de o reacţie neplăcută într-un restaurant, mi-a spus cineva să încerc să ies, să alăptez în altă parte şi l-am întrebat dacă lui i se pare normal să mănânce, nu e normal ca şi copilul meu să fie hrănit. N-a mai comentat", a povestit  Raluca. Mamele bebeluşilor au spus că astfel reacţii nu sunt fireşti. "Ne izbim de o mentalitate învechită atunci când mamele alăptează copiii în locuri publice. E un act cât se poate de normal, natural, copilului îi e foame, iar dacă nu mănâncă devine frustrat, plânge. Iar acum alăptarea se poate face fără să arăţi sânul sunt tot felul de tricouri şi echipamente speciale", a mai adăugat Roxana Duduş.

În primul an, laptele matern nu poate fi înlocuit

Potrivit studiilor realizate de UNICEF şi OMS, în România doar 16% dintre copiii cu vârsta de până la 5 luni au fost hrăniţi exclusiv la sân, aşa cum este normal. Cele mai multe mame cred că laptele de vacă poate fi un substituent, însă această hrană administrată în primul an de viaţă poate afecta dezvoltarea creierului, poate provoca alergii, afecţiuni renale sau microhemoragii instestinale. Potrivit specialiştilor, peste 50% dintre copiii din România, cu vârste de până la 1 an, suferă de anemie. Motivul, în opinia doctorilor, este obiceiul românilor de a da bebeluşilor lapte de vacă.