Mamele, intre serviciu si copil

Recomandarea sefului statului, ca femeile sa se intoarca la munca inainte de incheierea concediului de crestere a copilului, este greu de pus in practica.

Criza demografica l-a determinat pe presedintele Traian Basescu sa propuna, la inceputul acestei saptamani, in cadrul unei conferinte internationale, solutii pentru cresterea natalitatii.

„Nasterea si cresterea copilului nu trebuie sa afecteze statutul si evolutia sociala si profesionala ale vreunui parinte. Indemnizatia pentru concediul de crestere a copilului stimuleaza mama sa stea acasa 2 ani, ceea ce, dupa terminarea perioadei de concediu, genereaza probleme de reintegrare in viata profesionala”, a declarat Basescu.

Cate doi copii de femeie si indemnul adresat mamelor sa se intoarca mai devreme la munca sunt propunerile presedintelui, care se bat cap in cap. Asta in conditiile in care statisticile arata ca, de cand femeile primesc bani si concediu de doi ani pentru cresterea copilului, natalitatea a crescut mai mult la oras, decat la sat, unde mamele fara serviciu nu au parte de cei 800 de lei lunar.

Vom ajunge la 16,7 milioane de locuitori

Specialistii spun ca orice femeie activa are o perioada de criza, la 2-3 luni dupa nastere, si vrea sa se intoarca la munca, dar mamicile sunt constiente ca in Romania este foarte greu sa gasesti o cresa buna, in care sa ai incredere sau o bona careia sa nu-i dai tot salariul tau lunar.

Mai mult decat atat, psihologii recomanda ca femeile sa stea acasa cu cei mici cel putin un an, atat pentru alaptare, cat si pentru crearea legaturii afective dintre mama si copil.

Previziunile arata ca, in 2050, populatia Romaniei va ajunge la 16,7 milioane de locuitori, un trend asemanator cu cel din tarile Uniunii Europene. Principalele motive ale scaderii demografice sunt migratia masiva a romanilor peste granite, dar si faptul ca primul copil apare in viata unei femei, de obicei, in jurul varstei de 30 de ani.

Lipsesc cresele si serviciile de sanatate

Romanii considera totusi ca exista solutii pentru rezolvarea problemei natalitatii, dar ca acestea sunt mai greu de pus in practica. Cel putin asa rezulta dintr-un raport prezentat martea trecuta la Sibiu.

Persoanele chestionate sustin aproape in egala masura introducerea unui program de lucru flexibil, posibilitatea reintegrarii rapide pe piata muncii dupa perioada de maternitate, intarirea reglementarii privind pastrarea locurilor de munca pentru parintii care cresc copii, politici specifice de stimulare a nasterii celui de-al doilea copil, dar si cresterea accesibilitatii si a calitatii serviciilor de asistenta sociala si de sanatate gratuite pentru mame si copii.

Sunt insa pesimisti in ceea ce priveste aplicabilitatea solutiilor, deoarece in spatele problemei natalitatii exista cauze economice. „Cred ca un concediu de doi ani este prea lung. Eu as vrea sa ma intorc la serviciu, dar nu am cu cine lasa copilul. Cresele nu au locuri, la gradinita particulara este scump si primesc copii dupa 1 an si 6 luni. Toate aceste probleme ma fac sa aman intoarcerea la serviciu pana cand copilul va face 1 an si jumatate. As fi fericita daca as avea cresa la serviciu. As face si al doilea copil”, spune Corina.

Alaturi de copil pana la cel putin 1 an Psihologii si pediatrii le sfatuiesc pe mame sa stea cat mai mult acasa cu cei mici. Asta, in principal, deoarece atasamentul discriminatoriu al copilului fata de persoanele din jur apare in jurul varstei de 8-9 luni.

„Copilul se leaga de ingrijitorul principal, incepe sa aiba preferinte. Dupa aceea are nevoie de constanta in aceasta relatie: asta inseamna contact senzorial, atingere”, explica psihologul Cezara Dasu.

Pentru crearea si mentinerea legaturii afective puternice fata de mama, aceasta trebuie sa petreaca alaturi de copil cel putin un an si jumatate de la nastere.

„Romania are, prin introducerea legislatiei cu caracter social in acest domeniu, o pozitie privilegiata fata de alte tari. Urmarile pozitive se vad: natalitatea a crescut foarte mult in ultimii trei-patru ani, nici maternitatile si nici gradinitele nu fac fata”, arata Dasu.

La randul sau, psihologul Sanda Lepoiev, de la Centrul de Psihoterapie si Consiliere Psihologica „Mindcare”, spune ca mamele trebuie sa petreaca impreuna cu bebelusul cel putin doi ani. Separarea ar putea fi realizata mai devreme cu o conditie: sa existe o persoana care sa petreaca tot timpul alaturi de copil.

Bebelusii nu pot fi alaptati la serviciu

Medicul pediatru Rodica Nanu spune ca si alaptarea este o problema in cazul copilului mic. „Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la varsta de 2 ani si peste”, precizeaza medicul. Rodica Nanu spune ca s-a confruntat cu numeroase cazuri in care femeile active social resimteau lipsa serviciului la 2-3 luni dupa nastere.

„Apare o mica criza, din cauza lipsei importantei sociale”, adauga pediatrul. Dar numai femeile care au nevoi materiale isi reiau activitatea, din dorinta de a castiga sau pentru a-si indeplini componenta sociala.

Doctorul Alin Stanescu, din cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului, spune ca este bine ca mama sa stea cu bebelusul cel putin in primul an. „Dupa un an, copilul poate intra si intr-o colectivitate. Pana atunci este perioada cea mai delicata, cand are loc stimularea psiho-emotionala, este vorba de legatura copilului cu mama”, afirma medicul.

Pro

„Cu cine sa lasi copilul?”

„Bebele meu are 10 luni si tare m-as intoarce la munca. Numai ca bona nu gasesc, daca sun la agentii imi impun salarii de 11-12 milioane, cresele de stat sunt supraaglomerate”, Deborah.

„Daca guvernantii cred ca in stilul asta va creste natalitatea, se insala amarnic! Multe dintre femeile aflate in campul muncii nu vor mai vrea sa faca nici macar un copil, d-apoi pe al doilea. Si-asa destule familii au batai de cap din cauza ca platesc lunar milioane la asigurari, si, in cei doi ani, mama primeste opt milioane”, Akella.

Contra

„Nu facem copii bazandu-ne pe altii”

„Mai exista vreo tara in lume unde sa plateasca statul concediu de 2 ani pentru cresterea copilului? Cine face copil il face in baza statului? Copilul este responsabilitatea individuala a parintilor”, Conchita.

„Eu nu sunt de acord ca unii (unele) sa munceasca, desi au copii, serviciu, sa cotizeze, sa-si creasca copiii prin crese si gradinite, iar altii sa fenteze „statul” cu 2, 3, 4 ani. Nu m-ar deranja, daca asta nu m-ar afecta prin taxele pe care le platesc eu pentru cotizatii. Deci da, sunt de acord ca mamele sa stea acasa cat doresc, poate 5 ani, dar fara sa contribui eu la indemnizatiile lor. Copiii nu-i facem bazandu-ne pe altii sa ne rezolve problemele, inclusiv cele financiare”, Iulia. Sondaj realizat cu ajutorul site-ului specializat www.desprecopii.com

Legislatie

Ajutorul de 800 de lei se acorda doi ani dupa nastere

Indemnizatia lunara pentru cresterea copilului are, de la inceputul acestui an, un cuantum de 600 de lei. La indemnizatie se adauga alocatia pentru fiecare dintre primii patru nou-nascuti, in valoare de 200 de lei. Suma de 600 de lei se acorda mamelor care in anul anterior nasterii copilului au obtinut venituri salariale impozitate, pana cand copilul implineste 2 ani.

In cazul copiilor cu handicap, perioada se prelungeste pana la trei ani. Concediul pentru cresterea copilului se acorda pe o perioada de doi ani si poate fi solicitat atat de mama, cat si de tata. Parintii care se hotarasc sa mearga la serviciu inainte de terminarea acestei perioade nu mai beneficiaza de indemnizatie.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Trebuie stimulata mai ales nasterea celui de-al doilea copil."