La câteva zile după ce presa din Spania a scris despre o româncă în vârstă de 10 ani care a născut un bebeluş de 2,9 kilograme, opinia publică spaniolă continuă să arate interes faţă de acest caz.
Dezbaterile sunt alimentate şi de declaraţiile mamei fetiţei în presa locală, care a menţionat că aceste situaţii nu sunt neobişnuite pentru România. Aceasta a mai precizat că fiica sa locuia cu logodnicul său şi că relaţia lor se bazează pe consimţământul amândorora.
"Fiica mea este perfect sănătoasă, foarte fericită, şi o mamă perfectă. Nu e niciun motiv de griji. Nepoata mea este foarte fericită, sănătoasă, e bine, şi o bucurie pentru noi toţi", a mai spus mama fetei de 10 ani care a născut săptămâna trecută un bebeluş de 2,9 kilograme.
În urmă cu câteva zile, publicaţia El Diario de Jerez scria că fetiţa româncă a născut pe cale naturală şi a fost încântată de bebeluş. Minora le-a spus asistentelor că locuia cu logodnicul ei încă dinainte să plece din România.
Alte publicaţii locale din sud-vestul Spaniei, unde a avut loc evenimentul, mai scriu că este posibil ca fetiţa să fi venit în Spania pentru a naşte, întrucât guvernul acordă un cec de 2.500 de euro mămicilor. Însă, suma este acordată doar celor care locuiesc de cel puţin doi ani pe teritoriul Spaniei. Nu se ştie până în acest moment de când se afla minora în Spania şi de cât timp are un logodnic.
O anchetă relaxată
Românca în vârstă de 10 ani a născut pe 26 octombrie un bebeluş în greutate de 2,9 kilograme, iar ştirea a apărut în presa spaniolă la începutul acestei săptămâni. Agenţia EFE o cita luni pe Maria Jesss Montero, consilierul andaluz pentru sănătate, care a afirmat că fetiţa nu a fost consultată de medicii din regiune întrucât, conform declaraţiilor rudelor, se aflau în trecere prin oraşul andaluz Jerez. Acesta a fost motivul pentru care serviciile sociale au aflat despre caz după ce minora a născut.
A fost demarată o anchetă. "Cercetările nu sunt îndreptate împotriva nimănui, ci privesc doar situaţia fetiţei şi a familiei acesteia", au mai declarat reprezentanţii serviciului de protecţie socială. Guvernul Andaluz va face un raport care va stabili dacă familia fetiţei se pot îngriji de bebeluş.
Între timp, atât spaniolii, cât şi comunitatea de români din Spania sunt uimiţi de acest caz.
Ambasada României la Madrid a primit deja reacţii din partea diasporei româneşti, scrie Agerpres. Conform diplomaţilor, reacţiile arată surprinderea românilor faţă de amploarea pe care acest caz a luat-o în presa spaniolă. Ca reacţie la valul de articole, diplomaţii români au declarat în presă faptul că în România căsătoriile sunt interzise până la vârsta de 18 ani. Aceştia au mai precizat că situaţiile în care fete mai mici de 15 ani devin mămici sunt foarte rare.
Cu toate acestea, cotidianul El Pais, citat de Agerpres, scria recent că numărul adolescentelor mai mici de 15 ani care rămân însărcinate şi nasc este tot în creştere pe teritoriul Spaniei. Jurnaliştii scriau săptămâna trecută că, în anul 2008, "178 de minore mai mici de 15 ani au devenit mame, potrivit Institutului spaniol de statistică (INE). Cifrele nu au scăzut din 1990, de când s-au înregistrat 80 de astfel de naşteri precoce pe an. Alte 500 de sarcini nici nu au putut fi duse la bun sfârşit".
Din cele 178 de naşteri, 68 (respectiv 38%) au avut loc în rândul mămicilor străine. Tot statisticile arată că pe anul 2008, dintre cele 475 de fete mai mici de 15 ani care şi-au întrerupt voluntar sarcinile, 47% nu erau spaniole.