Mall-uri redeschise în România, dar în anumite condiţii. Anunţul lui Orban e clar

Mall

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat miercuri că o parte din mall-uri se vor redeschide pe 15 mai, când România va intra în stare de alertă.

„Au fost prezentate anumite situaţii specifice, în care în anumite spaţii de tip mall sunt magazine care au intrări exterioare şi că e normal că pentru aceste magazine cu intrări exterioare, chiar dacă sunt în interiorul mall-urilor, ele vor fi deschise, cum, de altfel, vor fi deschise în mall-uri farmaciile, magazinele care desfac produse alimentare, spălătoriile - astea au fost accesibile şi în perioada stării de urgenţă.

Încă nu am finalizat cadrul de reglementare aferent deplasărilor în afara localităţii. Deocamdată, am stabilit că vor fi permise deplasările şi în afara localităţii, dar pentru o categorie de motive pe care noi le considerăm întemeiate, care, în momentul în care le vom hotărî, le vom prezenta publicului.

Avem întâlnire, astăzi, cu sectorul HORECA, dar am avut întâlniri cu reprezentanţii companiilor, asociaţilor patronale pe aproape toate domeniile de activitate, pentru a identifica problemele specifice, pentru a ţine cont de propunerile care există din partea acestor structuri patronale pe fiecare domeniu de activitate.

Şi astăzi voi asculta punctele de vedere ale reprezentanţilor HORECA, sigur, aici, am spus limpede în analiza de risc epidemiologic, restaurantele, în special restaurantele în spaţii închise, sunt printre zonele cu cel mai mare risc epidemiologic. Din cauza asta, după 15 mai, nu vor fi deschise.

Hotelurile, în condiţiile respectării anumitor reguli, vor fi deschide, după data de 15 mai. Şi sigur că, încetul cu încetul, şi reluarea libertăţii de circulaţie şi cu stabilirea motivelor de deplasare în afara localităţii, va exista o creştere a cererii pentru cazare în spaţii de tip hotel, motel, pensiune”, a declarat Orban conform Agerpres.

Liderul Guvernului a lansat acest anunţ chiar în Piaţa Victoriei, cu ocazia plecării unui convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite spre Republica Moldova.

Demersul reprezintă un sprijin acordat de România în lupta cu pandemia de coronavirus.

Convoiul a plecat în această dimineață din Piața Victoriei, iar moment au asistat premierul Orban și alte oficialități

„Pe 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta Uniune Sovietică, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de Flori, o manifestație la care au participat peste un milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut într-o situație dificilă.

Am decis în guvern să alocăm din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de 16,5 milioane de lei, pentru a putea oferi acest ajutor important cu echipamente, materiale și medicamente absolut necesare pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de COVID-19.

Guvernul României donează către cetățenii din Republica Moldova 500.000 de măști FFP 2, care sunt necesare pentru spitalele din Republica Moldova, donăm 25.000 de combinezoane, 200.000 de măști, medicamente 1.200 de flacoane de Plaquenil și 1.600 de flacoane de kaletra, care pot să asigure tratamentul pentru un număr dublu față numărul de cetățeni din Basarabia, care sunt infectați cu COVID și, de asemenea, vom completa cantitățile necesare pe măsură ce va fi absolut necesară completarea acestor cantități.

„De asemenea, sunt cantități de biocide, 25 de mii de litri de biocide, de asemenea peste 45.000 de litri de flacoane de spirt, viziere, ochelari, lucruri care sunt necesare pentru a asigura protecția personalului de sănătate.

Acest gest de umanitate și de solidaritate vine după gestul pe care l-am făcut săptămâna trecută, în care peste 50 de medici și cadre medicale se găsesc în Republica Moldova, în spitale din Chișinău, Bălți și Cahul, și participă alături de cadrele medicale din Basarabia la efortul de tratare a pacienților care sunt infectați cu COVID-19.

Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în a putea face posibil acest act de solidaritate, acest loc de fraternitate din partea noastră către cei care sunt de partea cealaltă a Prutului, pe malul celălalt al Prutului, mulţumesc Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne, Departamentului pentru Situații de Urgență.

Deplasare acestor echipamente, materiale și medicamente se va face în cursul zilei de astăzi, cele 20 de camioane aparţinând Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Armatei vor ajunge la Iaşi.

În cursul zilei de mâine, probabil în jurul orei 9:00 - 9:30 camioanele vor trece Prutul. Această donaţie va fi însoţită de domnul ministrul Vela, ministrul Afacerilor Interne, de domnul ministru Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii, şi, de asemenea, de şeful Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, doamna secretar de stat Ana Guţu”, spus Orban.