Faima internaţională şi suma uriaşă încasată odată cu decernarea premiului Nobel pentru pace, în 2014, nu au schimbat priorităţile eroine pakistaneze Malala Yousafzai. Tatăl ei a postat pe Twitter notele cu care şi-a încheiat studiile liceale: A (zece) pe linie.
“Soţia mea şi cu mine suntem mândri de rezultatele fiicei noastre, Malala: zece de zece. Fiecare copil trebuie să-i fie asigurat accesul liber la educaţie”, scrie Ziauddin Yousafzai, pe contul său de Twitter.
Malala, în vârstă de 18 ani, este în prezent elevă a Liceului Edgbaston din Birmingham.
Ea a devenit cunoscută iniţial publicului din Pakistan sub pseudonimul de Gul Makai, o fetiţă de unsprezece ani care îşi descria viaţă sub regimul taliban. Jurnalul ţinut de ea, dictat unui corespondent BBC şi publicat de site-ul BBC în urdu, era o mărturie despre viaţă adevărată a comunităţii şi se dorea un strigat care să atragă atenţia asupra terorii semănate de talibani şi un demers de apărare a dreptului la educaţie al fetelor. Pentru că, în timp, Malala devine din ce în ce mai vizibilă, iar în discursurile pe care le ţine îşi exprimă făţiş părerile despre pace şi măsurile ameninţătoare ale talibanilor, în anul 2011 primeşte Premiul Naţional pentru Pace al Tineretului din Pakistan şi este nominalizată la Premiul Internaţional pentru Pace al Copiilor. Însă activitatea să o aduce în vizorul talibanilor. În octombrie 2012, Malala este împuşcată în cap în autobuzul cu care venea de la şcoală.
A supravieţuit în mod miraculos şi, din Birmingham, unde s-a recuperat după multiple intervenţii chirurgicale, Malala şi-a continuat campania în slujba educaţiei. A fost unul dintre cei patru nominalizaţi la titlul de Omul Anului al revistei Time şi i-au fost acordate numeroase premii. În prezent, Malala promovează accesul la educaţie prin intermediul Fundaţiei Malala, organizaţie nonprofit care investeşte în programe comunitare şi acordă sprijin militanţilor pentru dreptul la educaţie din întreagă lume. Malala Yousafzai a fost distinsă în 2014 cu Premiul Nobel pentru Pace.
Fascinanta şi emoţionanta poveste a copilei care a luptat pentru educaţie şi a fost împuşcată de talibani a apărut la editura Polirom , sub titlul “Eu sunt Malala”.