Horatiu Malaele isi doreste ca teatrele sa-si deschida portile pentru tinerii actori si spune de ce isi permite publicul occidental sa fluierela un spectacol de teatru.
Malaele este dezamagit de o buna parte din ceea ce se intampla in teatrul contemporan. „Din cauza unor oameni care conduc, mai din umbra sau mai pe fata, piata este acaparata de spectacole expresioniste cu orice pret, unele dintre ele fara nicio logica”, spune Malaele. „Avem pseudovedete la televizor”
Actorul de la Teatrul „Bulandra” isi doreste un nou suflu pe scenele romanesti, populate inca de aceleasi figuri. „Inainte de ‘89 erau 2.000 de actori in toata tara. Azi sunt peste 40.000. In aceasta masa imensa este imposibil sa nu gasesti cativa actori de calitate si cu talent. Trebuie sa-i cauti. Este o mare nenorocire pentru ca teatrele inca danseaza in acelasi sistem de functionare, imprumutat de la rusi.
Sunt intr-un fel inchise, joaca toti hodorogii care au jucat inainte si, din pacate, nu avem vedete autentice tinere. Avem niste pseudovedete pe care le vedem la televizor si care cum se nasc asa si dispar, ca niste efemeride.”
Malaele considera ca teatrul independent a produs doar cateva piese remarcabile, dar este de acord cu aceasta modalitate de a produce spectacole. „Teatrul independent este unul viu, care antreneaza multi actori. Putem descoperi tineri, putem vedea oameni noi, stiluri noi sau noi moduri de a emotiona.”
De ce fluiera publicul la spectacole?
Regizorul comenteaza si despre modul in care un spectacol prost este sanctionat de publicul din Occident in comparatie cu Romania: „In strainatatea cea mare, oamenii sunt obisnuiti sa si fluiere. Liber la fluierat le da si faptul ca platesc pentru un bilet 70-80 de euro, bani seriosi chiar si pentru ei.
Spectatorii pot sari la bataie sau sa ceara banii inapoi. La noi, biletul este destul de ieftin, si atunci reactia este minata de faptul ca ai platit putin”, spune actorul.
Mai nou, Horatiu Malaele pregateste filmul „Nunta muta”, in calitate de regizor, iar filmarile vor avea loc in aceasta vara. „E mult mai greu sa lucrezi la un film decat sa faci un spectacol de teatru. In cinema, lucrurile sunt mai alunecoase. Este ca si cum ai vrea sa faci un avion cu reactie cu piese de bicicleta.”
Carte de vizita
Peste 30 de ani de activitate in teatru
> Horatiu Malaele s-a nascut pe 1 august 1952, in Targu-Jiu.
> A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” in 1975, la clasa lui Octavian Cotescu.
> In 1975 a devenit angajat al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamt.
> Din 1978 pana in 1996 joaca si isi incepe cariera de regizor la Teatrul „Nottara”.
> De-a lungul carierei a fost premiat atat ca actor, cat si ca regizor de UNITER, dar si de alte institutii culturale.
> Din 1996 este actor al Teatrului „Bulandra”.
> Joaca in serialul „La Urgenta”, difuzat de Televiziunea Romana.
Cariera
Scena si ecranul
Teatru:
> 1985 - Scapino in „Scapino”, de Moliere, regia Alexandru Dabija. > 1991 - Lelio in „Mincinosul”, de Carlo Goldoni, regia Vlad Mugur. > 1996 - Profesorul in „Lectia”, de Eugene Ionesco, regia Horatiu Malaele. > 2001 - Vanea in „Unchiul Vanea”, de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonski. > 2005 - Vasili Vasilici Svetlovidov in „Mascariciul”, dupa A.P. Cehov, regia Horatiu Malaele.
Film:
> 1974 - debuteaza ca actor de cinema in „Muntele ascuns”. > 1988 - joaca in comedia muzicala „Secretul armei secrete”, alaturi de actori precum Dem Radulescu si Victor Rebengiuc. > 2002 - apare in rolul lui Scapino in controversatul „Noro”. > 2003 - joaca rolul lui Titi, in filmul lui Mircea Daneliuc „Ambasadori, cautam patrie”. > 2007 - joaca in filmul „Ticalosii”, care va avea premiera pe 16 martie.
Prieteni de legenda. Malaele a avut bucuria de a lega prietenii cu doua legende ale filmului si teatrului romanesc: Toma Caragiu si George Constantin.
Tatal a doi copii, Bogdan si Cristian, Horatiu Malaele le-a dat libertatea de a alege orice cariera, dar nu si-ar dori ca acestia sa paraseasca tara definitiv: „Cred ca radacinile noastre sunt aici si ar trebui sa ne facem treaba, indiferent daca o facem bine sau mai putin bine. Nu am intalnit niciodata un emigrant fericit. Spunea un rus ca, dupa moartea unui copil, emigrarea este cea mai ingrozitoare stare. Sau cum spun romanii nostri cu mai mult umor: un emigrant pierde totul in afara de accent.”
Umorul romanilor
Malaele isi aminteste cu o oarecare nostalgie de lumea teatrului de dinainte de Revolutie si, mai cu seama, de umorul de-atunci. „Spectacolele de dinainte de ‘89 erau mult mai alegorice, spectatorii erau mult mai atenti in a decripta anumite constructii de fraza. Din pacate, tipul acesta de spectacol a disparut. Era un spectacol umoristic de buna calitate pentru ca necesita mobilitate si inteligenta. Piata umorului romanesc era destul de colorata, astazi fiind de o monocromie suparatoare”, spune regizorul.
Horatiu Malaele a cunoscut cateva generatii de actori si continua sa imparta scena cu artisti renumiti. Actorul isi aminteste cu placere de regretatii Toma Caragiu si George Constantin. „Am avut prilejul sa fiu unul dintre prietenii buni ai lui Toma Caragiu. Dincolo de faptul ca era un mare actor, am cunoscut un om cu totul altfel decat pe marile ecrane si marile scene ale Capitalei. De asemenea, am legat o prietenie cu George Constantin pe care l-am cunoscut la „Nottara”. I-am amintit pe cei doi pentru ca sunt titanii care au marcat definitiv scena romaneasca in a doua parte a secolului al XX-lea.”
„Comunismul a fost un sistem care ne-a chinuit mult, dar oamenii erau mai uniti si mai prieteni. Era un efort comun de a iesi din acel namol”
Expozitie
Desenul, prima dragoste
Malaele nu s-a remarcat doar ca actor si regizor, ci si ca grafician. De fapt, artele plastice au fost prima iubire. Artistul are in prezent o noua expozitie care s-a intors acasa dupa un tur al lumii. „Desenez tot timpul. De cand ma stiu desenez. Expozitia itineranta a inceput la Venetia, a ajuns la New York, s-a intors in Europa, la Bonn, iar acum este in holul Teatrului Bulandra, la Sala Izvor. Se numeste Graficatura si daca aveti rabdare si inteligenta este de vazut”, spune Horatiu.
Sport
Pasiunea pentru tenis
Dimineata sau spre orele amiezii, Horatiu Malaele este de obicei gasit in Parcul Herestrau, mai precis la terenurile de tenis. Artistul a facut o pasiune pentru acest sport, pe care il practica cu regularitate. „Fac tenis de aproximativ sase ani, iar daca imi permite timpul vin zilnic sa joc”, spune Malaele.
Pasiune
Telefon mobil ultimul racnet
Malaele este pasionat de tehnologie. Are propriul site, www.horatiumalaele.ro, dar si un telefon mobil de ultima generatie - Serene - de la firma Bang&Olufsen. „Telefonul l-am cumparat de curand si este unul dintre cele mai performante telefoane din lume. Bang& Olufsen este o firma specializata in design de avangarda si de bun-gust”, spune actorul. Mobilul costa in jur de 1.000 de euro si are multiple dotari precum: navigare pe internet, e-mail, convertor de valuta si Bluetooth.
Sfatul lui Malaele
Esecul nu este un sfarsit
Actorul are un decalog cu zece sfaturi. Ultimul dintre acestea suna in felul urmator: „Daca nu reusesti modeleaza-ti existenta dupa principiul: „Nu se intampla decat ceea ce trebuie sa se intample.” Este o dura, dar relaxanta fatalitate”.
Fata nevazuta
Cenzurat de comunisti
> Este conducator auto si detine un automobil Saab. „Face casa buna cu mobilul meu. Este un SAAB 95, pe motorina, o marca mai putin cunoscuta in Romania, dar care are performante extraordinare si este extrem de fiabila. Este o masina care cred ca va face legea peste cativa ani”, spune Malaele.
> Datorita unor spectacole jucate in provincie, Horatiu Malaele a fost interzis in televiziune pentru o perioada, in timpul dictaturii comuniste. „Am primit cateva amenintari dupa niste spectacole pe care le-am sustinut prin provincie. Mi s-a interzis sa mai colaborez in afara teatrului cu alte institutii - televiziunea, cinematografia - pentru mai multe luni. Prin Televiziune aparusera niste mici afise care anuntau ca Horatiu Malaele este interzis de la orice colaborare.”
> Ii place mancarea frantuzeasca, dar ramane fidel bucatariei traditionale romanesti. Unul dintre felurile preferate este mancarea de mazare cu marar.