Malaele dirijeaza nuntasii

Malaele dirijeaza nuntasii

La debutul ca regizor de cinema, actorul spune ca munca la "Nunta muta" e foarte grea.

O pleiada de actori, de la Luminita Gheorghiu la Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu si Dan Condurache, lucreaza la partea cea mai grea a filmului „Nunta muta”, cu care debuteaza regizoral Horatiu Malaele.

Dupa cateva saptamani de filmari la Balta Doamnei, Padurea Snagov, si acum la studiourile Castel Film, actorii si regizorul au intrat chiar in miezul fierbinte al actiunii: petrecerea pe care nuntasii incearca s-o faca „pe tacute”, in 1953, dupa moartea lui Stalin.

Horatiu Malaele, care a trecut pentru prima oara de cealalta parte a camerei pe platourile de filmare, s-a convins cat efort presupune munca de regizor de film. „A fost groaznic”, spune el, intr-una din zilele calduroase de filmare. Insa nu caldurile si nici ploaia de toamna de saptamana trecuta nu i-au dat cea mai mare bataie de cap, ci toate responsabilitatile pe care si le-a asumat.

„Acum inteleg foarte multi regizori pe care ii injuram pana alaltaieri. Trebuie sa conduci o echipa, trebuie sa te raportezi tot timpul la niste bani, asa incat lucrurile devin periculoase la intrecerea cu tine insuti”, spune Malaele.

Nuntasii il ignora pe Stalin

Regizorul isi aminteste ca acum un an incepuse sa lucreze la scenariu impreuna cu dramaturgul Adrian Lustig, pe care-l cunoaste din teatru, la fel ca pe majoritatea actorilor care acum joaca in filmul sau.

„Apoi am avut emotii cu CNC-ul, dar am reusit sa obtinem finantare”, spune el. Pentru acest film au venit in final 1.300.000 de lei de la CNC. Povestea pe care a pus-o in filmul sau o auzise cu ceva vreme in urma si se pare ca este una adevarata. Nu se stie insa in ce loc anume s-a intamplat cu adevarat, astfel ca Malaele spune ca se gandeste atunci cand lucreaza la satul tatalui sau, Tehomir.

In martie 1953, primarul satului, insotit de comandantul regimentului sovietic de tancuri care face manevre langa sat, intrerup nunta Anei (Meda Victor) cu Iancu (Alexandru Potoceanu). A murit Stalin si s-a decretat doliu international, astfel ca nuntasii au o ora la dispozitie ca sa stranga totul si sa intrerupa ospatul pornit in batatura.

Satenii insa nu au de gand sa renunte la nunta, astfel ca se ascund in casa si incearca sa petreaca pe tacute. Nu prea le reuseste. Astfel, totul se incheie cu un tanc sovietic care intra direct in casa, iar consecintele sunt din cele mai sumbre: toti barbatii din sat sunt deportati intr-un lagar de munca.

Actorii joaca un personaj colectiv

In filmul sau, Malaele vrea sa prinda, asa cum povesteste, rasu’-plansu’ satului romanesc, unde, la o nunta intrerupta pe motive politice, oamenii gasesc o modalitate sa petreaca in continuare.

Micile amanunte fac tot hazul, cum ar fi jocul cu musca galagioasa care ii pune pe toti nuntasii pe jar. In aceasta scena, unde actorii trebuie sa urmareasca cu totii musca imaginara, Malaele face sunetul, spre amuzamentul celor de pe margine. Vivi Dragan, directorul de imagine, ii sugereaza sa fixeze si repere pe traseu, adica „la unu, va uitati la cutare actor, la doi, treceti la icoana”.

Malaele tine cont de sugestii, dar nu renunta complet la metodele sale, ci le combina sfaturile primite de la cei din echipa. Actrita Luminita Gheorghiu, care joaca una dintre satencele venite la nunta, povesteste cum lucreaza Horatiu Malaele: „Cand picteaza, cand aranjeaza tonurile, cu un bemol sau diez la locul sau. E un adevarat dirijor”.

Pentru actori, cea mai mare provocare este sa-si gaseasca exact locul, pentru ca adevaratul personaj este intregul sat. „Aici trebuie sa nu fii cand trebuie sa taci, sa stai acolo, „la cutie”, si sa iei culoarea pe care ti-o cere Horatiu intr-un moment anume”, explica actrita.

Pe platou In decorul lui „Cold Mountain” Filmul lui Malaele este o coproductie Castel Film - Agat Film et Cie (Franta). O parte din decor, cu vechile case taranesti si sfatul popular, provine din cel folosit cand aici s-au filmat scene din „Cold Mountain”, cu Nicole Kidman, Jude Law si Renee Zellweger.

Casele insa au fost redecorate si ajustate de Mihnea Mihailescu, iar Oana Potoceanu a facut costumele. Spre exemplu, pentru mai multa autenticitate, Victor Rebengiuc poarta si o proteza dentara falsa, cu dintii ingalbeniti si stricati ca intr-o lume unde nu exista dentist.

Ne puteți urmări și pe Google News