De la MAJORETĂ pentru KIM JONG-UN la DEZERTOARE în Coreea de Sud. Povestea EVADĂRII din „ARMATA FRUMOASELOR”
- Codrin Dobrescu
- 15 februarie 2018, 19:24
Majoretele lui Kim Jong-un au atras atenția tuturor spectatorilor de la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang, punând în scenă un spectacol hipnotizant, dar în spatele căruia toți membrii audienței simțeau că se ascunde un secret sumbru. Totuși, cum arată povestea de viață a unei femei care a fost un pion pe marea tablă de șah a liderului suprem de la Phenian? „Armata frumoaselor”, demascată.
Nu este o noutate faptul că drepturile omului sunt încălcate constant în Coreea de Nord, există sute de articole în presa internațională în acest sens. Știm că nici măcar liderii politici sau militari nu sunt feriți de furia lui Kim Jong-un, dar despre majoretele care atrag mereu lentilele camerelor de fotografiat nu știm prea multe.
În 2005, 21 de susținătoare care se întorceau de la un eveniment sportiv din Coreea de Sud au fost plasate în detenție pentru că ar fi povestit cea ce au văzut peste graniță.
Acum, o fostă majoretă, Han Seo-hee, care a reușit să fugă în Coreea de Sud în urmă mai muți ani descrie întreaga operațiune pentru BBC.
„Nu eram acolo doar să încurajăm, ci ni se spunea să mergem în inima inamicului. Coreea de Nord ne antrena să avem această mentalitate de bază, cum că eram prima linie de promovare a ideologiei Juche (tradusă ca „încredere în sine”; doctrina politică oficială a Phenianului - n.r.)”, le-a spus Han jurnaliștilor britanici.
Femeia a explicat că a trebuit să urmeze un antrenament meticulos pentru a putea îndeplini nevoile regimului peste granițe.
”Eram împărțite pentru a urma diferite tipuri de antrenamente psihologice. Ni se spunea că nu ar trebui să fim surprinse sau șocate de o lume diferită. În mod particular, punctul principal al antrenamentului era că nu ar trebui să ne uităm propria țară, nici măcar pentru un minut. Și că nu ar trebui să uităm că suntem acolo ca să îl onorăm pe Generalul Kim”, a subliniat fosta majoretă.
Han își amintește emoțiile pe care le-a trăit când s-a întâlnit prima oară cu liderul de la Phenian.
”Îmi amintesc foarte clar prima dată când am stat în fața lui Kim Jong-il (pe atunci, liderul Coreei de Nord - n.r.). Eram atât de emoționată și tremuram și pur și simplu nu am putut să îl privesc direct în ochi. Mă uitam în continuu la peretele din spatele lui”, a explicat femeia.
„Va fi o nouă generație de majorete. Au în jur de 20 de ani și își vor forma o imaginație fantastică despre Coreea de Sud, formată din serialele de televiziune. Ar putea să aibă o iluzia atât de mare încât să fie dezamăgite. Eu am avut. Credeam că fiecare oraș din Coreea de Sud va fi frumos, exact ca în basme. Dar modul în care oamenii trăiesc este similar”, a încheiat Han Seo-hee.