București. Majorarea TVA pare inevitabilă, în condițiile în care Guvernul s-a dovedit incapabil să ia măsuri pentru reducerea deficitului. Marcel Ciolacu trage de timp și amână decizia din cauza consecințelor electorale.
Nimeni nu garantează că taxele nu vor crește anul viitor, după ce alegerile se vor încheia. De altfel, experții economici spun că este cea mai la îndemână soluție pentru politicieni.
Majorarea TVA înseamnă alte scumpiri
O astfel de măsură a fost recomandată chiar de Banca Mondială, însă premierul Marcel Ciolacu a amânat luarea unei decizii. 2024 este un an electoral foarte important, iar premierul se teme de consecințele pe care le-ar avea majorarea TVA. În ciuda propagandei guvernamentale, majoritatea românilor nu simt că trăiesc mai bine.
Chiar dacă, de la Palatul Victoria ni se transmite că datorită măsurilor adoptate de guvernul PSD, maghiarii dau năvală în marketurile românești, mai ieftine, oamenii au altă părere. Scumpirile, de tot felul, lovesc greu în bugetele cetățenilor. Iar cel mai grav este lipsa de predictibilitare și instabilitatea politică. Ciolacu și colegii săi nu lasă impresia că ar un plan concret de guvernare și nici vreun obiectiv de urmat.
Toate deciziile importante se iau după adevărate scandaluri în coaliția PSD - PNL. Iar multe dintre măsurile adoptate sunt retrase și modificate, accentuând senzația de bâlbâială guvernamentală.
În aceste condiții majorarea TVA ar fi un dezastru pentru o economie care gâfîie deja și care ar putea încetini. Pentru guvern, spun analiștii, este opțiunea cea mai simplă și mai la îndemână.
Ce ne așteaptă anul viitor
Analiștii avertizează că majorarea TVA cu două procente, de la 19 la 21% va afecta economia destul de puternic. Momentan, Guvernul respinge această variantă, iar premierul spune că și anul viitor vom avea tot un TVA de 19%. Însă n-ar fi prima oară când politicienii s-ar răzgândi și ar încălca propriile promisiuni.
Majorarea TVA cu doar un procent, de la 19 la 20% ar aduce mai mulți bani la buget, dar ar avea consecințe asupra inflației. Acest indice s-ar majora cu 0,5%.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a dat termen guvernanților de la București să prezinte un plan de reducere a deficitului. Oficialii europeni solicită ca documentul să fie pe masa lor până pe 15 octombrie. Și, mai mult, cer ca acesta să fie respectat, nu cum s-a întâmplat cu precedentul angajament.
Guvernul și-a asumat un deficit de 5% la finalul acestui an. însă ținta este imposibil de atins. Este de abia jumătatea anului, iar deficitul a ajuns la 3,4% din produsul intern brut (PIB). Iar estimările Comisiei Europene arată că vom depăși 7% în condițiile în care nu se face nimic pentru reducerea sa.
Strategia guvernului pentru a evita majorarea TVA
Guvernul cere mai mult timp pentru a se încadra în limitele stabilite. Strategia luiMarcel Ciolacu este să-i determine pe oficialii de la Bruxelles să accepte o reeșalonare a țintelor de deficit pe o perioadă mai lungă. Deficitul va fi redus, astfel, treptat, într-o perioadă de șapte ani. Dar asta cu condiția ca România să aibă un guvern competent care să ia măsurile ce se impun.
Dacă aceste propuneri nu vor fi acceptate, însă, România riscă o amendă de 0,5% din produsul intern brut. În plus ar putea pierde și fondurile europene destinate dezvoltării. Iar acesta ar fi un adevărat dezastru. Un refuz din partea Comisiei Europene ar implica, automat majorarea TVA, dar și a altor taxe și impozite.
Executivul are la dispoziție câteva opțiuni pentru a reduce deficitul. Una dintre acestea ar fi reducerea evaziunii și creșterea încasărilor la buget. Pare o misiune la fel de greu de realizat, în condițiile în care agenții fiscali se concentrează mai mult pe micii contribuabili, lăsându-i să scape pe cei mai mari. O altă măsură ar fi reducerea cheltuieilor publice, însă nici aceasta nu este tocmai ușor de implementat având în vedere clientela politică.
Astfel, mai rămân majorarea TVA, cea mai sigură soluție, creșterea taxelor pe proprietate, introducerea de noi impozite și tăierea facilităților fiscale. Aceasta din urmă măsură va avea consecințe neplăcute pentru beneficiari. Se știe că PSD a pus ochii, în special, pe angajații din IT și din multinaționale.