Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Maior, anunţă că americanii vor lucra în două ministere-cheie din ţara noastră pentru a contribui la implementarea acordurilor şi planuri strategice ale celor două state.
Maior anunţă că americanii vor lucra în două ministere-cheie din România. Ambasadorul României în SUA încă din 2015 a lansat declaraţiile în emisiunea „Paşaport diplomatic”, de la Digi24.
De asemenea, George Maior s-a referit şi la discuţiile purtate cu administraţa Biden despre problemele de geostrategie. În acest context „o regenerare a relaţiei transatlantice”.
Se doreşte regenerarea relaţiei transatlantice
„Noua administraţie de la Washington doreşte o regenerare a relaţiei transatlantice. Avem o voce solidă în Europa Centrală şi de Est. Cred că ne-am putea asuma un rol sporit în acest context.
Doamna Evril Haines, diector naţional al informaţiilor, a vizitat România la invitaţia mea. Cunoaşte bine provocările de date din regiune. Mă aştept la un dialog sporit pe această vestiune.
Şi Victoria Nuland (subsecretar de stat) cunoaşte dinamica relaţiei bilaterale dintre România şi SUA. Toţi cunosc potenţialul nostru în regiune şi mă aştept la raporturi diplomatice mai bune.
Am discutat şi cu Antony Blinken (secretar de stat al SUA). Au fost foarte multe referiri la România, la regiunea Mării Negre, care ne interesează foarte tare.
Asta m-a îndreptăţit să cred că există un interes foarte mare din partea Congresului pentru România şi a viitoarei conduceri a Departamentului de Stat. Sperăm să avem o implicare mai amplă a Americii pe toate palierele acestei regiuni.
Maior anunţă că americanii vor lucra în două ministere-cheie din România
Şi cu fosta administraţie (n.r. - Trump), noi am antamat discuţii de dislocare a forţelor americane pe acest flanc estic. Geografia nu minte, într-adevăr. Peninsula Crimeea parcurge un proces serios de militarizare. Iată de ce avem nevoie şi de o capacitate militară internă sporită, de descurajare, dar şi de o relaţie cu SUA, mai puternică.
Filiera aceasta estică este extrem de sensibilă. America are şi ea interesul de a vedea mai multă stabilitate aici. Ca şi noi, de altfel. Avem deja această politică tradiţională pe frontiera estică şi pe regiunea Mării Negre.
Noi am început discuţiile cu membrii noii administraţii. Am pus pe agendă aceste chestiuni. Aceste comunicări care se vor intensifica în următoarele săptămâni.
Pe de altă, parte, există, aşa cum se deduce şi din mesajul lui Joe Biden… Există o preocupare a noii administraţii pentru problemele de ordin intern, de natură socială, care va absorbi multă energie din partea noii administraţii.
Maior: Prevăd o creştere a prezenţei americane pe teritoriul românesc
Am spus că prevăd o creştere a prezenţei americane pe teritoriul românesc. Ea vine pe fondul unei deplasări a centrelor de greutate NATO pe frontiera estică, pe fondul noilor ameninţări. Asta face posibilă o reconfigurare a strategiei de apărare pe frontiera estică. Nu este vorba doar despre România, ci despre alte state.
În urma administraţiei Trump, au fost ani buni de colaborare strânsă, în special în plan economic şi strategic. Prevăd anumite schimbări care nu ne vor afecta ca atare pe noi, ci vor viza şi un stil narativ schimbat în ceea ce priveşte promovarea valorilor şi politica externă.
În primul rând, aceste chestiuni economice antamate cu fosta administraţie vor continua. Ele sunt utile ambelor state. Proiectul de la Cernavodă este foarte important în politica noastră de scădere a unei scăderi de dependenţă energetică din alte surse. Este vorba despre credite, dar şi despre investiţii din partea americanilor, cu beneficii pentru ambele părţi.
Vom lucra la deplasarea unor echipe la nivel operaţional sau mai operaţional în ministere-cheie, precum Transporturile sau Finanţele. Asta pentru a duce la implementarea acestor acorduri sau planuri strategice.
Vom pune pe agenda bilaterală organizarea unor prime date. Am avut deja discuţii la Consiliul de Securitate Naţional, cu noul consilier. Încercăm să realizăm o vizită a ministrului de Externe (n.r. – Bogdan Aurescu) care să discute mai detaliat posibilitatea realizării unor contracte. Să sperăm că în prima jumătate a acestui an se vor materializa”, a declarat George Maior la Digi24.
Între octombrie 2006-ianuarie 2015, George Marior fost director al Serviciului Român de Informații.