Directorul SRI, George Maior, avertiza în urmă cu şase luni: "România se va confrunta cu noi ameninţări, inclusiv de natură teroristă!" | VIDEO

Directorul SRI, George Maior, avertiza în urmă cu şase luni cu privire la faptul că opinia publică din România trebuie să fie pregătită pentru ipoteza producerii unor atentate şi iată că astăzi unul dintre cei mai radicali lideri islamişti, şeicul Omar Bakri, a declarat într-un interviu pentru un cotidian bulgar că România, Bulgaria, dar şi alte ţări din estul Europei sunt pământuri islamice şi ţinte legitime pentru terorişti.

Într-un interviu acordat în exclusivitate "Evenimentului zilei", în urmă cu şase luni, jurnaliştilor Dan Andronic şi Silviu Sergiu, directorul SRI declara că, pe termen mediu şi lung, România ar putea fi ţinta unor ameninţări teroriste. Evenimentul zilei: Aderarea la Spaţiul Schengen se apropie. Preşedintele Traian Băsescu a dat ca sigur primirea unui răspuns în luna septembrie a acestui an. Acest lucru, care este un mare succes pentru România, presupune o reevaluare a riscurilor la adresa siguranţei naţionale. Libertatea de circulaţie este în ambele sensuri, pentru cei buni sau pentru cei răi. Cât de real este acest pericol? George Maior: La intensitatea de circulaţie în contextul în care graniţele vor fi deschise total, la momentul intrării în Schengen, apar aspecte noi din perspectiva securităţii naţionale, pentru că accesul va fi liber. Cetăţenii din alte state UE de anumite etnii vor putea traversa acest spaţiu fără un control. Iar acest lucru va fi o provocare pentru SRI. Consideraţi că România este pregătită să devină graniţa de est a UE ? Oferim suficiente garanţii de securitate, mai ales pentru zona ucraineană, rusească? Da! Suntem pregătiţi extrem de bine din punct de vedere tehnic la nivelul acestor graniţe, cele mai dificile din punct de vedere al lungimii şi diversităţii. SRI a încercat să dezvolte relaţii de cooperare mai strânse cu statele vecine, de exemplu cu Ucraina am semnat un protocol de schimb de informaţii la graniţă, în legătură cu fenomene de contrabandă, de trafic de persoane. Încercăm să dezvoltăm o relaţie mai pragmatică cu serviciul de informaţii ucrainean, la fel cu Serbia. Suntem pregătiţi, poate mai bine pregătiţi decât alte state, mai ales prin prisma resurselor investite. Consider că nu numai din punct de vedere tehnic, dar şi al situaţiei operative suntem pregătiţi să intră în Schengen.

Asta înseamnă deschiderea totală a graniţelor. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în jur, masacrul din Franţa, dar nu numai, putem să ne gândim că românii se vor confrunta în perioada următoare cu un alt tip de pericole? Cel puţin până acum România a fost o ţară liniştită, n-am avut atentate, crimele aveau un caracter pasional, nu ideologic… Faptul că am avut linişte până acum este un lucru important şi să ştiţi că, într-un fel este şi contribuţia SRI. Avem Brigada Antiteroristă, dar direcţia de informaţii pe linia antiteroristă din cadrul SRI contează la fel de mult. Misiunea noastră este în primul rând de a preveni producerea oricăror evenimente cu caracter terorist şi pâna acum am reuşit. Prin acţiuni succesive de prevenţie am eliminat, până acum, orice posibilă acţiune. Este vorba şi de fluxuri de bani ale organizaţiilor teroriste, de circulaţia persoanelor, de posibilitatea de organizarea unor celule cu caracter terorist pe teritoriul naţional. Toate aceste lucruri le-am obţinut şi acesta este un succes, mai puţin vizibil, al SRI. Pe de altă parte, anumite percepţii de tipul: nouă nu ni se poate întâmpla nimic, sunt false! Şi regret că sunt induse la nivelul opiniei publice.