Depozitul blindat pentru eşantioane vegetale din arhipelagul Svalbard intră în funcţiune.
O uriaşă „Arcă a lui Noe“, care va asigura omenirii rezerva de seminţe necesară relansării agriculturii după o eventuală catastrofă globală, va fi inaugurată mâine la Svalbard, în inima arhipelagului din Oceanul Arctic, la nici o mie de kilometri de Polul Nord. La inaugurarea depozitului fortificat vor participa şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi laureatul Premiului Nobel pentru pace Wangari Maathai.
Silozul subteran este gândit să adăpostească până la 4,5 milioane de eşantioane de seminţe adunate din întreaga lume, dintre care multe sunt pe cale pe dispariţie în mediul lor natural. Construirea celor trei camere „frigorifice“ de 10x27 metri, aflate la capătul unui lung tunel săpat în munte, a costat 6 milioane de euro, sumă suportată în întregime de guvernul norvegian.
Depozitul va putea adă- posti şi dubluri ale mostrelor aflate astăzi în cele peste 1.400 de bănci de gene existente în lumea întreagă. Mâine, în ziua inaugurării, în „Arcă“ se vor afla în jur de 250.000 de eşantioane colectate din mai multe ţări, între care Pakistan, Kenya sau Columbia, care rămân pe toată durata depozitării proprietare ale seminţelor, potrivit AFP.
„Sunt 30 de ani de când lucrez în acest domeniu şi credeam că îmi sunt cunoscute toate culturile. Însă am primit o listă cu toate culturile care ne-au trimis eşantioane şi trebuie să mărturisesc că de multe nici măcar n-am auzit“, a spus Cary Fowler, director al Fondului mondial pentru diversitatea culturilor, aflat la originea proiectului. Locul ideal pentru „banca de seminţe“ Colecţia de eşantioane păstrată în Depozitul Global de Seminţe oferă o diversitate inedită pentru Svalbard, unde nicio specie de arbori nu se dezvoltă din cauza pergelisolului şi a temperaturilor de minus 14 grade C în timpul iernii. Izolat, departe de confruntările mondiale, însă accesibil şi dispunând de o infrastructură minimă, arhipelagul găzduieşte puţin peste 2.000 de suflete.
Solul îngheţat va permite păstrarea rezervelor de seminţe proaspete, chiar dacă sistemul de răcire se va defecta, precizează AFP. Buncărul din beton, cu uşi blindate, situat la 130 de metri sub nivelul mării, poate rezista chiar unui atac nuclear sau prăbuşirii unui avion.