Votul pe legea pensiilor nu se va relua

Plenul Camerei Deputaţilor a decis azi că votul pe legea pensiilor nu va fi reluat, după o propunere în acest sens a Biroului Permanent de ieri. La această soluţie s-a ajuns după ce Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de lider al grupului deputaţilor PNL, a contestat rezultatul votului de săptămâna trecută pe legea pensiilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a susţinut, ieri, că este de acord cu reluarea votului pe legea pensiilor, având acceptul Coaliţiei pentru acest lucru. "Eu personal sunt de acord cu reluarea votului. Am vorbit şi cu liderii coaliţiei majoritare sunt şi ei de acord să resupunem la vot în plen. (legea pensiilor - n.r.) Bineînţeles dacă există o contestaţie", a declarat Anastase. Ea a apreciat că întreaga dispută din ultimele zile pe marginea votului dat în Cameră la Legea pensiilor este, mai degrabă, "un specatcol public", de vreme ce opoziţia avea la momentul respectiv un secretar în sală (deputatul PNL Mihai Voicu-n.r.), care nu a contestat însă rezultatul. Șefa Camerei a ţinut să-i dea replica şi liderului PSD Victor Ponta, care a acuzat-o de fraudă, susţinându-şi acuzaţiile pe imaginile furnizate de mass-media. "Dacă e să vorba de imagini,  domnul Ponta apare la votul electronic că a votat, iar în imagini nu era în sală. Dacă vorbim de cine este hoţ, atunci dânsul este în această situaţie", a spus Anastase.  La disputa dintre preşedintele Camerei şi liderul PSD au reacţionat şi Mihai Voicu.  El nu a prostestat. Tupeul este mare la cei din PSD şi PNL", a spus Alin Popoviciu, deputat PDL,  într-o intervenţie la RTV, care a contestat dreptul liderului PNL Crin Antonescu de a comenta pe subiectul votului la legea pensiilor. "Cu cine discutaţi, cu Crin Antonescu, care are prezenţă 1%?", a întrebat el. Victor Ponta a numit-o, ieri, "hoţ" pe Roberta Anastase, acuzând că săptămâna trecută, la votul pe Legea pensiilor din plenul Camerei Deputaţilor, PDL a fraudat. Social-democraţii spun că, deşi în sală erau doar 80 de parlamentari, legea a trecut cu 170 de voturi favorabile, două împotrivă şi trei abţineri. Deputaţii PSD, PC şi PNL au refuzat atunci să participe la vot. PDL se mobilizează Democrat-liberalii iau în calcul varianta reluării votului pe legea pensiilor. Înainte de decizia Biroului Permanent de ieri, deputaţii PDL au primit un SMS de la liderul grupului Mircea Toader prin care li s-a cerut să fie prezenţi toţi azi în plen. De asemenea, la nivelul grupului PDL s-a măsurat, telefonic, gradul de satisfacţie faţă de legea pensiilor, astfel încât să fie preîntâmpinate eventualele defecţiuni la vot. Ce prevede noua lege a pensiilor

  • Atât femeile, cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la vârsta de 65 de ani, potrivit noii Legi a pensiilor, cu condiţia să fi contribuit cel puţin 15 ani la bugetul de asigurări sociale şi pensii.
  • Stagiul complet de cotizare a fost stabilit la 35 de ani.
  • Anual, contribuţia va fi majorată, astfel încât va ajunge la 6% din salariul brut în următorii ani. 
  • Salariul brut realizat lunar şi valoarea coeficientului de ierarhizare vor constitui baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale.