Maidanezii au atacat grădina zoologică

În ultima lună, câinii sălbăticiţi au atacat nu numai persoanele care se plimbau prin parc, ci au şi mâncat două căprioare şi un pui de struţ.

Câinii comunitari au mâncat de vii două căprioare, dar şi un pui de struţ, care făceau parte din animalele grădinii zoologice de la Bucov. Acesta a fost punctul culminant al atacurilor câinilor maidanezi, care, organizaţi în haite, dau târcoale de o lună încoace grădinii zoologice din Parcul „Constantin Stere“ din Bucov, de lângă Ploieşti, în căutarea hranei.

„Din păcate, am pierdut trei exemplare superbe din cauza câinilor fără stăpân, care au intrat în ţarcurile animalelor şi le-au atacat. Totul s-a petrecut foarte repede şi în linişte, astfel încât îngrijitorii noştri nu au putut să intervină în timp util“, se plânge Gheorghe Fusu, directorul serviciului de Protecţie a Animalelor din cadrul Primăriei Ploieşti, şeful grădinii zoologice. Acesta susţine că până şi animalele de pradă au devenit ţintele maidanezilor, însă atacurile au eşuat din cauza gardului electric care înconjoară spaţiul destinat urşilor.

Potrivit statisticilor Primăriei Ploieşti, pe străzile oraşului se plimbă nestingheriţi peste 3.000 de patrupezi fără stăpân. Se aşteaptă ca numărul acestora să se dubleze în primăvară. S-a ajuns aici ca urmare a aplicării legii care interzice eutanasierea câinilor. În acelaşi timp, singurul adăpost din oraş este supraaglomerat, cu peste 600 de exemplare. Anul acesta, adăpostului i s-au alocat de la bugetul local peste 435.000 de lei.   „E aberant să aştepţi să fie muşcat cineva pentru a prinde un câine“ Dacă iubitorii de animale se bucură că niciun câine nu mai este ucis, alţii se tem că ar putea cădea victimele haitelor. „Am ajuns să îmi aştept soţia în staţia de autobuz ca să o aduc acasă, pentru că îi este frică să nu fie atacată. Am sunat la primărie să ridice cei peste 20 de câini care îşi fac veacul prin cartier, dar mi s-a răspuns că nu mai e loc în adăpost şi că îi prind doar pe cei agresivi. E aberant să aştepţi să fie muşcat cineva pentru a prinde un câine!“, se plânge Florin Dumitrache, care locuieşte în cartierul Mihai Bravu.   De la începutul anului, la Spitalul de Boli Infecţioase Movila din Ploieşti au primit tratament antirabic aproape 2.000 de persoane, majoritatea copii şi vârstnici. În prezent, mai multe ONG-uri strâng semnături pentru instituirea unei taxe de un leu de la fiecare ploieştean, în vederea construirii unor adăposturi suplimentare.

EXPORT   Câinii, daţi la schimb pe hrană uscată

În ciuda numeroaselor organizaţii de protecţie a animalelor, anul acesta nu au fost adoptaţi decât 24 de câini, de patru ori mai puţin decât cei care au ajuns în Germania, prin intermediul unei fundaţii. „Exportul“ a fost contestat de iubitorii de animale, care se tem ca acei câini să nu fie ucişi peste hotare. „Oricine se poate convinge că acei câini ajung pe mâini bune făcând o vizită la sediul din München al fundaţiei. Noi suntem mulţumiţi că în schimbul lor primim hrană uscată, reducând astfel costurile întreţinerii exemplarelor din adăpost“, a declarat Gheorghe Fusu, şeful Zoo Bucov.