Maia Sandu, scenariu sumbru în cazul unui eșec la referendum

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Republica Moldova. Președinta Maia Sandu susține că un eventual eșec la referendum va avea consecințe… financiare. Deși nu crede într-un scenariu pesimist, șefa statului avertizează că Uniunea Europeană nu va mai așa  „darnică”, precum este acum.

La referendum, puterea moldovenilor este în unitate

Maia Sandu/ Sursa foto: Facebook

Maia Sandu menționează că un eventual eșec la referendum ar putea avea consecințe dramatice.

„Nu vom putea conta pe sprijinul Uniunii Europene în măsura în care putem conta atunci când continuăm procesul de aderare și mai ales dorim să devenim stat membru”, a declarat Sandu, pentru Jurnal TV.

Șefa statului și-a exprimat siguranța că unitatea moldovenilor și tendința lor de a-și alinia țara în rândul statelor civilizate va asigura un vot masiv „pro-referendum”.

„Cei care își iubesc țara și vor ca aceasta să-și continue drumul spre bunăstare și pentru consolidarea securității și păcii… Noi suntem mult mai mulți decât cei care fac jocul hoților. Dacă moldoveni vor ca Republica Moldova să fie parte a UE, nu are cine să-i împiedice”, a conchis Maia Sandu.

Moldovenii sunt deja în Europa, în sondaje

Aproape 66 la sută dintre eventualii participanți la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE ar susține inițiativa. Aceasta reiese din datele ultimului sondaj, prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în cooperare cu CBS-AXA.

Conform sondajului, 65,8% dintre moldovenii deciși ar vota „pentru” la Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Respectiv, 34,2% ar da un răspuns negativ la întrebarea plebiscitului.

Bilanț referendum/sondaj: ipre.md

„66,1% din respondenți vor participa la referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană din 20 octombrie curent. Circa 18% dintre respondenți consideră că, după aderarea la UE, în Republica Moldova se va micșora nivelul de corupție, 17,9% că se va mări libertatea de a călători în UE, iar 13,8% că se vor îmbunătăți serviciile medicale.

Printre reformele prioritare pentru aderarea la UE, 50,6% din respondenți au menționat combaterea corupției, 33,8% – impulsionarea dezvoltării economice, iar 32,6% – accelerarea reformei justiției”, menționează cei care au efectuat sondajul.

Pe data de 20 octombrie 2024, moldovenii sunt invitați să răspundă la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” Plebiscitul va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.