Maia Sandu ar câștiga un nou sondaj, dacă duminică ar fi alegeri în Republica Moldova - Sondaj

Sursa foto: presedinte.md

Maia Sandu ar câștiga un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, dacă duminică ar avea loc alegeri în țara vecină. Asta arată datele unui sondaj de ultimă oră.

Pentru actualul lider de la Chișinău și-ar da votul 27,9% dintre alegători, pentru Igor Dodon - 13,3%, Ion Chicu ar obține 5,7% , iar Ion Ceban 4,4%. Acesta ar fi urmat de Irina Vlah, cu 4,3%.

Cât privește încrederea în politicieni, de cea mai mare rată se bucură Maia Sandu - 24,3% dintre respondeți au cea mai mare încrederea în ea.

De asemenea, rusofilul fugar, Ilan Șor, ar beneficia de un procent de 11,49% și Igor Dodon de 11,2%.

Maia Sandu e lideră în cel mai proaspăt sondaj

Sondajul a fost realizat în perioada 18–24 martie 2024, de compania sociologică iData și a cuprins un eșantion de 1131 de respondenți din toate raioanele, municipiile Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia, după cum notează jurnal.md.

Autoritățile din Republica Moldova încearcă să găsească mijloace pentru a aduce cât mai mulți cetățeni la urne. Alegerile prezidențiale și referendumul pro-UE se vor desfășura în aceeași zi și sunt extrem de importante pentru viitorul Basarabiei.

Comentatorul politic, Mihai Isac, spunea săptămâna trecută că din retorica publică a partidelor politice este clar care formațiuni susțin referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Dar se vede și cine încearcă să blocheze acest exercițiu electoral. Conform comentatorului, succesul referendumului va pune capăt narativelor promovate de propaganda rusă privind euroscepticismul cetățenilor.

Opoziția încearcă să strângă rândurile

MAN, PSDE, blocul creat din CUB, LOC, Platforma DA și Partidul Schimbării și-au anunțat susținerea pentru acest referendum. Dar toate aceste anunțuri vin și pe fondul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, dar și pentru parlamentarele din 2025. Ne place, nu ne place, suntem în campanie pentru ambele exerciții electorale.

Desigur, există un sentiment de nemulțumire în aceea ce privește organizarea concomitentă a celor două exerciții. Organizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului în aceeași zi are explicații logice. Este normal să se găsească un moment care să asigure o prezență cât mai mare la urne. România a avut un referendum în 2018 care a eșuat pentru că a fost organizat ca un exercițiu electoral singular. Vedem că autoritățile Republicii Moldova încearcă să găsească mijloace pentru a maximiza prezența la vot. Este clar că un succes la referendum ar îngropa definitiv una dintre principalele teme ale propagandei ruse și anume că majoritatea populației nu dorește integrare în Uniunea Europeană”, a spus Mihai Isac la Radio Moldova.