Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), salariul mediu nominal brut a fost de 1.704, cu 2,7% mai mic faţă de luna aprilie.
De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net realizat în mai a fost de 1.248 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 34 lei.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (3.636 lei), iar cele mai mici în prelucrarea lemnului şi a produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (697 lei).
Scăderile salariale din luna mai faţă de luna precedentă au fost generate de acordarea de prime ocazionale (de Paşti) în aprilie şi de realizările de producţie mai mici în luna curentă, după cum urmează:
1. între 20% şi 23% în activităţile: industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apă, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui şi tratarea combustibililor nucleari;
2. între 7% şi 14% în activităţile: anexe şi auxiliare de transport şi ale agenţiilor de turism, silvicultură, extracţia hidrocarburilor, industria altor mijloace de transport, industria de echipamente pentru radio, televiziune şi comunicaţii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice; 3. între 4% şi 7% în activităţile: industria minieră, captarea, tratarea şi distribuţia apei, industria de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice şi fotografice, ceasornicărie, transporturi terestre, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea celulozei, hârtiei şi a produselor din hârtie, poştă şi telecomunicaţii. (09:45)