Mai pot fi salvate cinematografele?

Doar 30 de spații au supraviețuit după Revoluție. Proiectul „Salvați Marele Ecran!” încearcă să readucă la viață locurile unde puteai să vezi un film nou.

România este țara europeană cu cele mai puține cinematografe, raportat la numărul de locuitori, spune un studiu dat publicității de www.salvatimareleecran.ro, un site interactiv, parte din campania: „Salvați Marele Ecran!”.

Demersul urmăreşte sto parea fenomenului de dispariție a cinematografelor, în condițiile în care în 1990 existau 450 de săli, iar după 20 de ani au rămas mai puțin de 30. Numărul spectatorilor a scăzut de 50 de ori față de anii ’90 şi mai puțin de 10 spații au fost modernizate. 80% din orașele României nu au nici un cinematograf. „Sălile de cinema s-au transformat pe rând, în ultimii 20 de ani, în săli de bingo, case de schimb valutar, lăcaşuri de cult, discoteci, supermarket etc. Bâlbâielile au fost majore, sălile s-au plimbat între România- Film şi primării. În momentul de faţă, problema sălilor de cinema e ca un fel de minge care se plimbă de la o guvernare la alta, dar nimeni nu-şi asumă decizii tranșante”, spune Tudor Giurgiu, preşedintele APFR şi iniţiatorul campaniei.

Județele Sălaj, Covasna, Galați, Tulcea, Ialomița, Zalău, Călărași, Teleorman, Dolj nu au nici măcar un singur cinematograf, iar județele Caraș Severin, Suceava sau Alba au numai câte unul. Cele mai multe săli (21) se găsesc în București.

Drobeta Turnu Severin - Cinema Porțile De Fier FOTO: BOGDAN GARBOVAN

Satu Mare - Cinema Victoria FOTO: RAZVAN LAZAOVICI

Bani pentru modernizare

„Prin campania „Salvați Marele Ecran!” vrem să strângem fonduri și să modernizăm cinematografele existente. Vom vorbi cu primăriile ca să reabilităm spațiile vacante și să repunem cinematografele în drepturi. Sperăm să îi aducem pe primari la vizionarea documentarului „Cinema, mon amour”, ce va rula la TIFF și așa să înceapă colaborarea”, a explicat Mircea Abrudan. Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, inițiatoarea proiectului, este susţinută de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.